Hlavní obsah

Žít s migranty nás nikdo nepřinutí, tvrdí Orbán

– Budapešť
Právo, ivi

Nikdo nemůže přinutit Budapešť, aby změnila svůj postoj k migraci, míní maďarský premiér Viktor Orbán. „Maďaři dali jasně najevo, že nechtějí žít s nelegálními migranty,“ řekl maďarský ministerský předseda v pátečním diskusním pořadu 180 minut rozhlasové stanice Rádio Kossuth.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Obrán v rozhlase

Článek

Orbán se zároveň ohradil proti komentářům německé kancléřky Angely Merkelové a jejího sociálnědemokratického volebního vyzývatele Martina Schulze, kteří uvítali řízení, jež Evropské komise kvůli nedodržování kvót pro přijímání běženců zahájila s Budapeští, Varšavou a Prahou.

„Nevzpomínám si, že bychom my Maďaři někdy Němcům chtěli říkat, co mají dělat,“ řekl Orbán. „Místo toho jsme jim prokazovali respekt a očekáváme, že tak učiní i vůči nám. Prosíme tedy německé politiky, aby nás nechali na pokoji a nezatahovali nás do německé volební kampaně,“ dodal.

Merkelová s řízením problém nemá

Merkelová uvedla, že s řízením Evropské komise vůči Česku, Polsku a Maďarsku nemá problém, neboť komise dělá to, co musí. Schulz, který se v zářijových parlamentních volbách uchází o post německého kancléře, se již dříve vyslovil pro možnost krácení evropských fondů pro ty země, které nejsou v řešení migrační krize solidární s ostatními unijními členy.

Právní kroky, které se komise tento týden rozhodla proti Česku, Polsku a Maďarsku zahájit, mohou vyústit až v pokutu.

Česká republika odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinila. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím Česko převzalo jen 12 migrantů. Žádné další už podle vyjádření ministra vnitra Milana Chovance nepřijme. Chovanec to zdůvodnil mimo jiné zhoršenou bezpečnostní situací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám