Hlavní obsah

Přátelský, zajímal se o dodávku, popsal soused jednoho z atentátníků z Londýna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britská policie už zná identitu všech tří teroristů, kteří útočili v Londýně. Zatím se však nepředpokládá, že jména zveřejní, uvedla BBC. V souvislosti s razií ve východolondýnské čtvrti Barkingu se postupně objevují informace od svědků, kteří s nimi pravděpodobně přišli do kontaktu. Celkem ve čtvrti v souvislosti s teroristickým útokem policisté zadrželi 12 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zatýkala v londýnské čtvrti BarkingVideo: AP

 
Článek

Jedenatřicetiletý Damien Pettit BBC řekl, že jeden z atentátníků bydlel v přízemí domu, který policisté prohledávali: „Je to jeden z našich sousedů. Zdravili jsme se. Měl dvě malé děti. Byl velmi milý.“

Muže popsal jako muslima mezi dvaceti a třiceti lety věku, který se účastnil sousedského života. „Byl členem komunity, připraven pomáhat. Byl vždycky velmi přívětivý, velmi milý.“ Na fotografii mrtvého útočníka poznal podle maskáčových kalhot, protože však ležel obličejem k zemi, nebyl si stoprocentně jist.

Jiní svědci uvedli, že jde o osobu pákistánského původu.

Televize Sky News také citovala Kena Chigba, který uvedl, že s jedním z podezřelých ještě v sobotu mluvil: „Právě se stěhuji, takže mám venku velkou dodávku. Vždycky se choval přátelsky, ale teď to bylo trochu jiné. Je těžké to pojmenovat. Ptal se mě, kam se stěhuji, a zajímal se o dodávku. Kde jsi ji sehnal, Kene? Za kolik? Je možné ji mít s automatickou převodovkou? Kladl takové otázky, které mi nyní dávají smysl. Tehdy mě to nenapadlo.“

Policisté také prohledávají další byt, na ulici Barking Road ve čtvrti East Ham vedle Barkingu. Podle svědků, na které odkázala BBC, zadrželi další dva muže. Jeden se před nimi pokusil utéct oknem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila paniku na mostě London BridgeVideo: Reuters

Foto: Furqan Nabi, ČTK/AP

Zadržení podezřelí v Barkingu v souvislosti s útokem na Londýnském mostě a Bourough Marketu. Záběr z videa

Trojice teroristů v sobotu večer na Londýnském mostě najela dodávkou do chodců a následně na Borough Market vystoupila a bodala noži do lidí. Zemřelo sedm lidí a 48 jich utrpělo zranění. Policisté útočníky zastřelili.

Jednou z obětí je kanadský občan. Mezi zraněnými jsou čtyři Francouzi, jeden Australan, dva Novozélanďané a jeden Němec. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že zatím nemůže vyloučit, že by mezi zraněnými byli i Češi. Identifikace mrtvých a zraněných stále neskončila.

V kritickém stavu zůstává nadále 21 lidí, oznámily zdravotnické úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám