Hlavní obsah

Trump nabídl Británii pomoc a připomněl imigrační dekret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump v neděli na Twitteru nabídl Velké Británii pomoc po útocích v Londýně a zároveň připomněl svůj zákaz vstupu do země lidem z některých muslimských zemí. Zkritizoval také starostu Londýna Sadiqa Khana z jeho slova o tom, že „není důvod k poplachu”.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald J. Trump

Článek

"Nejméně sedm mrtvých a 48 zraněných při teroristickém útoku a starosta Londýna říká, že ´není důvod k poplachu´!" tweetoval Trump.

"Londýňané dnes a v příštích dnech zaznamenají zvýšenou policejní přítomnost. Není důvod k poplachu," uvedl v neděli v prohlášení londýnský starosta Sadiq Khan a vyzval Londýňany k bdělosti.

"Jsme dnes všichni v šoku a rozhněvaní. Ale toto je naše město. Nikdy nenecháme tyto zbabělce vyhrát a nenecháme se zastrašit terorismem," prohlásil v neděli také Khan.

Trump přislíbil, že USA udělají vše, co je v jejich silách, aby Británii pomohly při londýnském dramatu. "Jsme s vámi," vzkázal Britům jménem Spojených států. Telefonoval rovněž s britskou premiérkou Theresou Mayovou a přislíbil jí veškerou pomoc při vyšetřování útoků.

"Potřebujeme být prozíraví, bdělí a tvrdí. Potřebujeme, aby nám soudy vrátily naše práva. Potřebujeme zákaz cestování jako další úroveň bezpečnosti," napsal v dalším tweetu Trump.

Americký prezident ve dvou exekutivních příkazech v lednu a březnu vydal zákaz vydávání víz občanům několika muslimských zemí. V obou případech platnost zákazu pozastavily americké soudy.

Americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost v pozdějším prohlášení uvedlo, že nemá informace o "konkrétní věrohodné hrozbě ve Spojených státech".

Reklama

Výběr článků

Načítám