Hlavní obsah

Putin připustil hackerské útoky z Ruska. Jsou to jen angažovaní vlastenci, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

K útokům ruských hackerů může docházet, nestojí za nimi ale experti placení Moskvou, nýbrž patrioti, kteří konají z vlastní vůle. Ve čtvrtek to na ekonomickém fóru v Petrohradě prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Informoval o tom mimo jiné britský list The Daily Mail.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Pokud jsou (hackeři) vlastenecky smýšlející, začínají sami přispívat k tomu, čemu věří, že je správný boj s těmi, kdo pomlouvají Rusko. Je to možné? Teoreticky to možné je,“ řekl ruský prezident ve čtvrtek před zahraničními novináři.

Podezření, že by se ruští hackeři mohli snažit ovlivnit volby ve Spojených státech nebo v Evropě, se Putin vysmál. Lidé podle něj nejsou tak snadno ovlivnitelní, aby mohlo několik útoků zvrátit výsledek voleb.

Američané i Francouzi přitom o možném narušení předvolební kampaně ruskými hackery hlasitě hovořili. Ve Spojených státech přitom s takovým tvrzením přišly i tajné služby. Důkazy ale dosud nikdo nepředložil.

Jsou jako umělci

Jednotlivce, kteří se útoků dopouštějí, Putin přirovnává k uvědomělým umělcům, „kteří vstanou a celý den malují“. Stejně tak angažovaní hackeři se podle ruského prezidenta celé dny věnují nabourávání systémů lidí, kteří podle nich škodí Rusku, uvedl šéf Kremlu.

Putin v Petrohradě také prohlásil, že některé hackerské útoky byly nafingovány, aby poškodily jeho zemi. Konkrétní příklady ale nezmínil.

„Dokážu si představit, že někdo záměrně spáchal sérii útoků takovým způsobem, aby to navlékl na Rusko,“ řekl Putin zahraničním novinářům. Západ podle něj zachvátila rusofobie. Podle svých slov ale stále doufá, že s americkým prezidentem Donaldem Trumpem naváže konstruktivní dialog.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám