Hlavní obsah

Španělsko zatklo Rusa podezřelého z ovlivňování voleb v USA

Madrid

Španělská policie zatkla v Barceloně ruského programátora, jehož americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podezírá z účasti na ovlivňování loňských prezidentských voleb v USA. Podle deníku El País v pondělí španělský soud potvrdil, že šestatřicetiletý Pjotr Levašov je ve vězení a čeká na rozhodnutí o vydání do Spojených států.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Domnělý ruský hacker, který podle ruské televize RT pochází z Petrohradu, byl zatčen před několika dny v Barceloně. Ruská televize rovněž uvedla, že Levašov byl ve Španělsku na dovolené s manželkou a se synem.

„Mluvila jsem se svým manželem po telefonu. Prý mu řekli, že vytvořil počítačový virus, který měl ,něco společného s volebním vítězstvím Trumpa‘,“ uvedla podle listu El País Marija Levašovová. Dodala, že jejího manžela zatkli na základě amerického zatykače, který ho viní z účasti na kyberšpionáži Ruska ve prospěch Donalda Trumpa.

Měl provozovat botnet Kelihos

Údajnou tajnou předvolební spolupráci týmu současného prezidenta Donalda Trumpa s Ruskem vyšetřuje několik výborů amerického Kongresu. FBI a Národní agentura pro bezpečnost (NSA) se domnívají, že Rusko se snažilo poškodit demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a dopomoci ke zvolení jejímu republikánskému sokovi Trumpovi.

Levašov podle amerického ministerstva spravedlností zhruba od roku 2010 provozoval celosvětovou síť infikovaných počítačů, takzvaný botnet. Levašova síť nese název Kelihos a její součástí se postupně staly desítky tisíc počítačů s operačním systémem Windows od Microsoftu. Ministerstvo spravedlnosti dnes podle agentury Reuters oznámilo, že spustilo akci na zničení botnetu Kelihos. Součástí akce je vytvoření serverů, které budou ovládací příkazy vysílané směrem k nakaženým počítačům blokovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám