Hlavní obsah

Češi jsou největšími euroskeptiky ve východní Evropě

– Bratislava

Češi jsou největšími euroskeptiky z obyvatel sedmi zemí střední a jihovýchodní Evropy včetně Chorvatska. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění, který zveřejnili organizátoři mezinárodní konference Globsec, jež se v Bratislavě konala od pátku.

Foto: archiv Pravo, Právo

Vlajka EU. Ilustrační foto

Článek

Podle sondáže považuje EU za dobrou věc 35 procent obyvatel České republiky, opačný názor zastává 26 procent respondentů. Více než dvě pětiny (41 procent) dotazovaných v ČR uvedlo, že země by měla zůstat v EU, pro vystoupení se vyslovilo 29 procent lidí.

Obyvatelé Slovenska, Maďarska, Polska, Bulharska, Rumunska a Chorvatska hodnotili EU pozitivněji než Češi. S výjimkou ČR se EU ve zbylých šesti zkoumaných státech těší podpoře většiny obyvatel. Naopak podíl zastánců odchodu z EU je v nich nižší než v Česku. Průzkum veřejného mínění se uskutečnil v letošním únoru až dubnu.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci v neděli uvedl, že ČR na vstupu do EU vydělala a že kritický názor veřejnosti souvisí s neschopností rychle vyřešit migrační krizi.

„Evropa nebyla schopna ochránit své vnější hranice, přihlížela konfliktům, které následně generovaly obrovské migrační vlny. To všechno zhoršilo vnímání Evropy, pokud jde o bezpečnost, pokud jde o naši schopnost čelit teroristickým útokům,” řekl novinářům Sobotka, který na konferenci Globsec promluvil.

EU si pochvaluje 35 % Čechů

Sobotka také zmínil dlouhodobá pozitiva členství v EU. „Máme nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii. Dokázali jsme využít evropské fondy pro modernizaci naší infrastruktury. Přišly investice, které by jinak nepřišly, pokud bychom nebyli v Evropské unii,” řekl Sobotka.

Dodal, že je potřeba častěji hovořit o tom, jaké garance prosperity a bezpečnosti zemi členství v EU dává.

Podobně jako průzkum Globseku dopadl dubnový průzkum Eurobarometru. Podle něj mají Češi k EU nejméně pozitivní vztah ze všech obyvatel Unie. Jen 33 procent Čechů vnímá členství v Evropské unii výhradně pozitivně. To je nejméně v celé EU, a to včetně Velké Británie, která společenství opouští. Celounijní průměr spokojenosti je přitom 57 procent. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám