Hlavní obsah

Masakr v Manchesteru si Britové zřejmě sami zaplatili. Abedi čerpal studentské půjčky

– Manchester

Sebevražedný atentátník z Manchesteru Salman Abedi si v Británii na útok na koncert pro náctileté vzal studentskou půjčku. S odkazem na policejní zdroje to napsal list The Telegraph. Abedi si v letech 2015 a 2016 podle zdrojů britského deníku vzal dvě půjčky po sedmi tisících librách. V přepočtu mu tedy daňoví poplatníci poskytli 424 tisíc korun. Vyšetřovatelé si tím nejsou jisti, ale jsou o tom přesvědčeni.

Foto: Profimedia.cz

Salman Abedi

Článek

„Pro teroristy je to snadný způsob, jak financovat své aktivity z peněz daňových poplatníků. Jediné, co musíte udělat, je jít a dostat se na univerzitu,“ potvrdil Telegraphu bývalý vyšetřovatel londýnské metropolitní policie David Videcette.

Zda Abedi kromě zmíněných půjček ve výši 14 tisíc liber v letech 2015 a 2016 čerpal také měsíční příspěvek ve výši 250 liber, což je v přepočtu na koruny více než 7,5 tisíce, britský pracovní a penzijní úřad Telegraphu odmítl sdělit.

Je tu také možnost, že Abedi dostal peníze od Islámského státu. Ať už výhradně, či jen jako bonus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Panika po výbuchu na koncertu Ariany Grande v ManchesteruVideo: Reuters

Buď jak buď, fakt, že Salman Abedi v Británii nikdy nepracoval a přesto měl prostředky na to, aby opakovaně létal do Libye a pravděpodobně také do Turecka a Německa, ale nasvědčuje tomu, že značné sumy odněkud čerpal. Je dost dobře možné také to, že mu peníze britských daňových poplatníků chodily na účet i v době, kdy prodělával výcvik Islámského státu v Libyi. Naučit se tam mohl i výrobu bomby, kterou na sobě odpálil v koncertní hale.

Tomu, že Abedi netrpěl finanční nouzí, svědčí i fakt, že tři dny před útokem poslal mladšímu bratrovi do Libye 2,5 tisíce liber, tedy více než 80 tisíc korun. Dalších 250 liber vybral v hotovosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Náměstí v Manchesteru zmizelo pod květinami, které tam lidé nosí na počest obětí teroristického útokuVideo: Reuters

Organizace, která uděluje studentské půjčky, ani Univerzita Salford, se vzhledem k probíhajícímu policejnímu vyšetřování k věci nechtěly vyjadřovat. Podle profesora střediska pro bezpečnostní a zpravodajská studia z Buckinghamské univerzity Anthonyho Gleese jde o masový problém.

„V britském systému jsou fondy, jež jsou k okamžité dispozici studentům - džihádistům, bez jakékoliv prověrky,“ konstatoval Gleese. Policie podle Telegraphu připustila. že nemá ponětí, kolik džihádistů dávky, příspěvky a půjčky od státu v Británii vlastně čerpá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám