Hlavní obsah

Skupina G7 plánuje na přání Trumpa zdůraznit právo na omezení migrace

– Taormina • Aktualizováno

Návrh společného prohlášení účastníků summitu sedmi nejvyspělejších světových ekonomik G7, které se koná v sicilské Taormině, počítá se zdůrazněním práva států kontrolovat hranice a stanovit limity přistěhovalectví. Agentura DPA poznamenala, že takovouto formulaci prosadili Američané, kteří původní verzi vstřícnější k migrantům odmítli.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Účastníci summitu G7 na Sicílii

Článek

Hostitelská Itálie chtěla v závěrečném prohlášení zmínit pozitivní aspekty a příležitosti, které podle ní přistěhovalectví přináší. Na nátlak amerických vyjednávačů ale byl do popředí umístěno právo na ochranu hranic a zajištění bezpečnosti.

„Ačkoli trváme na dodržování lidských práv migrantů a uprchlíků, zdůrazňujeme suverénní práva států kontrolovat své hranice a určovat jasné limity přistěhovalectví, a to jako klíčového prvku jejich národní bezpečnosti a ekonomického blaha,” citovala ANSA z návrhu prohlášení, které je ale stále předmětem jednání.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Summitu G7 se účastní i kanadský premiér Justin Trudeau, německá kancléřka Angela Merkelová, prezident USA Donald Trump italský premiér Paolo Gentiloni

Text podle ANSA také vyzývá ke spolupráci se zeměmi, odkud migranti přicházejí. „Zvládání a kontrola toku migrantů vyžaduje, a to s důrazem na rozlišování mezi uprchlíkem a ekonomickým migrantem, jak naléhavý, tak dlouhodobý přístup,” uvádí návrh prohlášení s tím, že představitelé G7 v rámci pomoci souhlasí s vybudováním partnerství s dotčenými zeměmi tak, aby příčiny migrace byly řešeny přímo na jejich území.

Trump nechce omezit sankce proti Rusku 

Spojené státy neusilují o omezení západních sankcí proti Rusku kvůli jeho roli ve východoukrajinském konfliktu. Naopak by byly i pro jejich zpřísnění, sdělil v pátek novinářům ekonomický poradce amerického Bílého domu Gary Cohn.

Činitel tak na summitu nejvyspělejších států skupiny G7 v italské Taormině podle agentur Reuters a AFP opravil své dřívější výroky, kdy postoj USA k sankcím zpochybnil. „Neomezujeme naše sankce proti Rusku. Usilovali bychom případně o tvrdší postoj k Rusku. (Americký) prezident (Donald Trump) chce zachovat sankce a myslím si, že prezident dal jasně najevo, jak by Rusové mohli docílit zrušení sankcí,” řekl Cohn.

Předtím ale tvrdil, že Trump "vyhodnocuje" budoucnost amerických sankcí vůči Rusku. „V tuhle chvíli nezastáváme žádné stanovisko,” řekl Cohn.

Summit skončí v sobotu. Americký prezident Donald Trump před jeho zahájením uvedl na Twitteru: „Jsem připraven zabývat se s vůdci G7 mnoha otázkami včetně hospodářského růstu, terorismu a bezpečnosti”. Na otázce terorismu se shodne s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Francouzská a německá delegace chtějí jednat o transatlantickém obchodu a dopadu klimatických změn, japonská delegace o Severní Koreji.

Reklama

Výběr článků

Načítám