Hlavní obsah

Teroristu z Manchesteru sledoval u arény komplic, mohl ho odpálit na dálku

– Manchester

Britské tajné služby jsou přesvědčeny, že terorista z Manchesteru Salman Abedi měl komplice. Ten podle zprávy listu Daily Mail Abediho sledoval, jak vstupuje do Manchesterské arény, v jejímž předsálí se odpálil hned po skončení koncertu americké zpěvačky Ariany Grande.

Foto: Profimedia.cz

Salman Abedi

Článek

Podle důkazů, které unikly ze Spojených států, byla k náloži přidělána rozbuška napojená na mobilní telefon. To naznačuje, že jiný džihádista sledoval Abediho a byl připraven odpálit nálož na dálku, kdyby na poslední chvíli ustoupil od plánu odpálit se.

Není proto jasné, kdo nálož odpálil, vyplývá ze zprávy.

Policie stále vyslýchá osm lidí zadržených po útoku a prověřuje, zda na svobodě neuniká další osoba, která by měla k dispozici druhou bombu.

Foto: Reuters

Osm z jednadvaceti obětí z Manchesteru

Připravoval se delší čas

Prověřuje se také Abediho činnost nejen v Británie, ale i v Libyi, odkud jeho rodina pochází, v Turecku a Německu. Už ve čtvrtek vyšlo najevo, že atentátník jen pár dnů před činem pobýval v západoněmeckém Düsseldorfu, kde žije početná komunita přistěhovalců ze severní Afriky.

Abedi se podle britských médií na útok delší čas připravoval. Bankovní účet, z něhož v obchodech zaplatil za šrouby, matice a hřebíky, které kvůli ničivějšímu účinku přidal k výbušnině, si založil už před rokem, ale do té doby ho vůbec nepoužíval. Materiál v železářství nakoupil před měsícem, načež odjel do Libye.

Reklama

Výběr článků

Načítám