Hlavní obsah

Abedi volal před útokem matce a žádal, aby mu odpustila

Terorista Salman Abedi, který v Manchesteru pozabíjel 21 lidí, volal pár hodin před útokem do Libye své matce a žádal, aby mu odpustila. Podle agentury AP to řekl mluvčí libyjských zvláštních policejních sil Ahmad bin Salám.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Salman Abedi

Článek

„Loučil se s ní,“ řekl bin Salám, podle něhož také Abedi během rozmluvy žádal matku: „Odpusť mi“.

Britští vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Abedi byl součástí teroristické sítě. Zadržela proto deset lidí, z nichž osm zůstává ve vazbě. Policie má podle serveru Daily Mail obavy, že v rukou kompliců, kteří se pohybují na svobodě, by mohla být druhá bomba.

V Libyi byli také vyslýcháni i Abediho rodiče a sourozenci. Jeho otce Ramadana i 18letého bratra Hashima stále zadržují kvůli podezření, že jsou napojeni na Al-Káidu a Islámský stát. Hashim podle mluvčího bin Saláma vypověděl, že Salman „usiloval o vítězství Islámského státu“.

Jejich 20letá sestra Jomana zase poskytla rozhovor deníku The Wall Street Journal. Salman se podle ní mstil. „Viděl výbušniny, které Amerika shazuje na děti v Sýrii, a chtěl se pomstít. Jestli se mu to povedlo, to je mezi ním a Bohem,“ řekla. Žádnou lítost při tom neprojevila.

Sdílení informací s Američany obnovili

Televize CNN k tomu s odkazem na nejmenovaného amerického zástupce uvedla, že Abedi mohl před několika měsíci podstoupit výcvik v Sýrii. O jeho možném působení na syrském bojišti hovořil už dříve francouzský ministr vnitra.

Britští vyšetřovatelé mezitím obnovili spolupráci a sdílení s americkými poté, co zastavili sdílení informací kvůli jejich úniku do amerických médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám