Hlavní obsah

K masakru v Manchesteru se přihlásil Islámský stát, nejmladší oběti bylo osm let

Aktualizováno

K sebevražednému útoku v manchesterské koncertní hale se přihlásilo extremistické hnutí Islámský stát. Útok si vyžádal 22 mrtvých, většinou teenagerů. Úřady nově zveřejnily jméno nejmladší oběti. Bylo jí osm let.

Foto: ČTK/AP

Saffie Rose Roussosová

Článek

Islámský stát se přihlásil prostřednictvím své tiskové agentury Amak. „Jednomu z vojáků našeho chalífátu se podařilo umístit do davu křižáků ve městě Manchester výbušné zařízení,“ uvedli radikálové v prohlášení.

Útočník se odpálil ve foyer haly v době po koncertě, kdy návštěvníci odcházeli a vchody už nikdo nekontroloval. Zemřelo 22 lidí a 59 dalších bylo zraněno. V nemocnicích zůstává 12 dětí mladších 16 let.

Úřady nově jmenovaly nejmladší oběť. Je jí osmiletá Saffie Rose Roussosová z Leylandu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ranní záběry z místa činu v ManchesteruVideo: Reuters

Britská policie zatím totožnost útočníka nezveřejnila, ačkoliv podle premiérky Theresy Mayové ví, o koho šlo. [celá zpráva]

Stanice BBC uvedla, že pachatel byl „buď Brit, anebo z Británie”. Vyšetřovatelé se domnívají, že útočil sám. V souvislosti s útokem byl ale zadržen také 23letý muž a policejní razie pokračují. Policejní pyrotechnici odpoledne ve Fallowfieldu na jihu Manchesteru provedli kontrolovanou explozi, oznámila BBC.

Radikálové z IS se hlásí k většině útoků v západní Evropě. V Británii tak naposledy učinili v případě Khalida Masooda, který zabil pět lidí, když s pronajatým autem najel do lidí na Westminsterském mostě a následně narazil do zdi u parlamentu, kde ubodal člena ochranky.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Reklama

Výběr článků

Načítám