Hlavní obsah

Macron vybral premiéra mimo vlastní stranu, vládu má sestavit Philippe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí pověřil sestavením nové vlády pravicového starostu města Le Havre, šestačtyřicetiletého Édouarda Philippea. Oznámil to Elysejský palác.

Foto: Profimedia.cz

Nový francouzský premiér Édouarda Philippe

Článek

Jde o první z klíčových rozhodnutí nového prezidenta, který se úřadu ujal v neděli. Philippe je nyní také poslancem za pravicové republikány, patřil do týmu bývalého premiéra Alaina Juppého, považovaného za vůdce umírněného křídla republikánů.

Philippe v čele vlády střídá socialistu Bernarda Cazeneuvea.

Podle médií zapadá do Macronovy snahy ukončit tradiční dělení francouzské politiky na levici a pravici, respektive do hledání rovnováhy mezi oběma křídly v táboře vítěze prezidentských voleb před červnovými parlamentními volbami.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve

Bezprecedentní volba

Agentura Reuters označila Macronovo rozhodnutí vybrat si premiéra mimo vlastní stranu za bezprecedentní v poválečné Francii. Jmenováním konzervativního premiéra si Macron rozšiřuje základnu a oslabuje své odpůrce.

Společně s designovaným předsedou vlády prezident vybere 15 členů kabinetu. Jejich jména budou známa zřejmě v úterý.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Odcházející francouzský prezidentt Francois Hollande (vlevo) vítá svého nástupce Emmanuela Macrona

Reklama

Související články

První úkol pro Macrona, musí najít premiéra

Jedním z prvních zásadních úkolů nastupujícího francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (39) je hledání nového premiéra. Toho by měl prezentovat co nejdříve...

Výběr článků

Načítám