Hlavní obsah

Macron vybral premiéra mimo vlastní stranu, vládu má sestavit Philippe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí pověřil sestavením nové vlády pravicového starostu města Le Havre, šestačtyřicetiletého Édouarda Philippea. Oznámil to Elysejský palác.

Foto: Profimedia.cz

Nový francouzský premiér Édouarda Philippe

Článek

Jde o první z klíčových rozhodnutí nového prezidenta, který se úřadu ujal v neděli. Philippe je nyní také poslancem za pravicové republikány, patřil do týmu bývalého premiéra Alaina Juppého, považovaného za vůdce umírněného křídla republikánů.

Philippe v čele vlády střídá socialistu Bernarda Cazeneuvea.

Podle médií zapadá do Macronovy snahy ukončit tradiční dělení francouzské politiky na levici a pravici, respektive do hledání rovnováhy mezi oběma křídly v táboře vítěze prezidentských voleb před červnovými parlamentními volbami.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve

Bezprecedentní volba

Agentura Reuters označila Macronovo rozhodnutí vybrat si premiéra mimo vlastní stranu za bezprecedentní v poválečné Francii. Jmenováním konzervativního premiéra si Macron rozšiřuje základnu a oslabuje své odpůrce.

Společně s designovaným předsedou vlády prezident vybere 15 členů kabinetu. Jejich jména budou známa zřejmě v úterý.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Odcházející francouzský prezidentt Francois Hollande (vlevo) vítá svého nástupce Emmanuela Macrona

Reklama

Související články

První úkol pro Macrona, musí najít premiéra

Jedním z prvních zásadních úkolů nastupujícího francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (39) je hledání nového premiéra. Toho by měl prezentovat co nejdříve...

Macron se ujal prezidentské funkce

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron se ujal úřadu. Nahradil Françoise Hollanda. Macron je nejmladším prezidentem páté republiky - je mu teprve 39 let.

Výběr článků

Načítám