Hlavní obsah

Německé úřednice a vojačky budou mít zákaz zahalovat si tvář

Berlín

Německé úřednice a členky armády budou mít při výkonu své funkce zákaz zahalovat si obličej. Počítá s tím zákon, který schválila v pátek Spolková rada, v níž zasedají zástupci vlád jednotlivých německých zemí. Opatření směřuje především proti nošení burek a nikábů.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen s armádními příslušníky (ilustrační foto)

Článek

Debata o nošení burek a nikábů se v Německu rozvinula loni v létě po dvojici islamisticky motivovaných teroristických útoků v Bavorsku.

I když spolu terorismus a burky přímo nesouvisejí, vyslovila se v prosinci pro široký zákaz úplného zahalování obličeje také německá kancléřka Angela Merkelová.

„V komunikaci mezi lidmi, která u nás hraje tak důležitou roli, ukazujeme obličej. Proto je u nás úplné zahalování nepatřičné. Mělo by být zakázané, kde jen to je právně možné. Nepatří k nám,” řekla tehdy Merkelová na sjezdu své Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Essenu. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Angela Mekrleoá v Saúdské Arábii neměla šátek na hlavě ani při jednáních s králem Salmánem

V podobném duchu se Merkelová zachovala i při setkání se saúdskoarabským králem na přelomu dubna a května. V Saúdské Arábii, kde se ženy tradičně zahalují, na hlavě šátek neměla. Bez šátku byla v království na návštěvě už loni v prosinci i ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Protože by byl obecný zákaz burek a nikábů v rozporu s ústavou, rozhodla se německá vláda pro jejich částečné omezení, a to u úřednic a příslušnic armády, vojaček. Výjimky jsou možné jen při infekčním nebezpečí nebo při ochraně vlastní bezpečnosti, což se týká především členek armády.

I když se v pátek schválený zákon, který už dříve prošel také Spolkovým sněmem, týká mužů i žen, dopadne ve skutečnosti prakticky výhradně na ženy.

Mnoho jich však nebude, protože burku nebo nikáb nosí v Německu jen zlomek muslimek. Podle některých odhadů jsou jich zhruba dva tisíce, přičemž ve spolkové republice žije kolem 4,7 miliónu muslimů. Podíl muslimského obyvatelstva na celkové populaci tak činí zhruba 5,7 procenta.

Nějaký zákaz nošení burek si podle průzkumu veřejného mínění ze srpna loňského roku přejí čtyři pětiny Němců. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám