Hlavní obsah

Každý druhý Němec je pro úplný zákaz burek a nikábů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Absolutní většina, 81 procent Němců, by podpořila přinejmenším částečný zákaz nošení islámských oděvů, které zakrývají ženám obličej. Takové jsou výsledky průzkumu společnosti Infratest dimap, které v pátek představila německá veřejnoprávní televize ARD. Ministr vnitra Thomas de Maiziére už dříve uvedl, že chce burky a nikáby částečně zakázat.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Článek

V průzkumu se 51 procent Němců vyslovilo pro absolutní zákaz nošení burek a nikábů na veřejnosti. Dalších 30 procent je pro částečný zákaz těchto oděvů, který by platil pro muslimky ve veřejné správě. Pouze 15 procent Němců jednoznačně odmítá zákaz. Plyne to z průzkumu mezi 1008 respondenty oslovenými 23. a 24. srpna.

Debata o zákazu oděvů zahalujících obličej, jaký platí například ve Francii, zesílila tento měsíc poté, co k němu vyzvali zemští ministři vnitra za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Většina muslimek nenosí ani šátek 

Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére obecný zákaz burek a nikábů odmítl, uvedl však, že chce na celostátní úrovni zakázat tyto oděvy při řízení automobilů, na úřadech, ve školách, ve veřejných službách a u soudu. Plán je součástí „berlínského prohlášení“, což je návrh federálního ministerstva vnitra na zvýšení bezpečnosti, napsal list Süddeutsche Zeitung.

V Německu žijí asi čtyři milióny muslimů, kteří tvoří zhruba pět procent celkové populace.

Podle Ústřední muslimské rady ale burku (oděv halící celé tělo ženy) a nikáb (závoj zakrývající obličej s výjimkou očí) nosí jen zlomek všech muslimek. Zatím poslední studie na téma zahalování, kterou Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) provedl v roce 2009, ukázala, že dvě třetiny německých muslimek nenosí na hlavě ani šátek.

Anketa

Zakázali byste nošení burek a nikábů na veřejnosti?
Ano
97,4 %
Ne
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4136 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám