Hlavní obsah

Facebook musí smazat nenávistné příspěvky, rozhodl soud v Rakousku

Vídeň

Provozovatel sociální sítě Facebook musí mazat nenávistné příspěvky uživatelů. Pouhé jejich blokování v některé zemi nestačí, protože síť je celosvětová s přeshraničním dosahem. Tak rozhodl odvolací soud v Rakousku v případě urážlivých příspěvků na adresu předsedkyně zelených Evy Glawischnigové. Agentury se shodují, že verdikt by pro Facebook mohl mít rozsáhlé důsledky.

Foto: Novinky

Článek

„Vídeňský odvolací soud v pátek rozhodl, že Facebook musí odstranit příspěvky proti předsedkyni Zelených Evě Glawischnigové, stejně jako jakékoliv doslovné zprávy (o nich), a uvedl, že jejich pouhé zablokování v Rakousku nebylo dostatečné, když nebyly vymazány uživatelům v zahraničí,“ informovala o rozsudku agentura Reuters.

Soud rozhodoval o žalobě, kterou podala Glawischnigová. Tu na Facebooku pod skrytým jménem urážel jeden z přispěvatelů. Podle listu Die Presse ji označoval za zkorumpovanou zrádkyni.

Technicky to není problém 

Glawischnigová požadovala, aby Facebook jako provozovatel sítě vulgární nařčení smazal. Firma však u soudu argumentovala, že slouží jen jako platforma a nenese odpovědnost za každý jednotlivý příspěvek. Jeho zástupci navíc tvrdili, že se řídí zákony v Kalifornii a Irsku, kde má Facebook svá ústředí. To, že příspěvky na základě stížnosti v Rakousku zablokoval, shledal soud nedostatečným, protože se příspěvky nadále zobrazovaly v zahraničí a mohly se dál šířit.

Soud uvedl, že pro společnost to není technický problém, aby urážlivé příspěvky automaticky mazala, ačkoliv uznal, že od ní nelze očekávat, aby obsah aktivně procházela a sama nevhodné příspěvky vyhledávala.

V Německu chystají tučné pokuty

Facebook čelí v Evropě narůstajícímu tlaku, aby rychleji reagoval na protiprávní lži, urážky a nenávist šířenou po síti. V Německu například předkládá vláda návrh, který počítá s pokutou až 50 miliónů eur (1,35 miliardy korun), pokud nebudou sociální sítě důsledně mazat protiprávní obsah.

Reklama

Výběr článků

Načítám