Hlavní obsah

Na Slovensku obvinili dva Kotlebovy poslance z extremismu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Slovenská policie obvinila tento týden dva poslance extrémně pravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) z extremismu. Stanislavu Mizíkovi (52) a Milanu Mazurekovi (23) hrozí několikaleté vězení.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ředitel Národní kriminální agentury Peter Hraško portálu pluska.sk potvrdil, že Mazurek je obviněn z šíření extremismu.

„Měl se dopustit trestného činu podněcování, hanobení a vyhrožování osobám pro jejich příslušnost k některé rase, národnosti, barvě pleti a etnické skupině,“ řekl Hraško.

Mazurek měl v soukromém rádiu Frontinus kontroverzní a xenofobní vyjádření na adresu Romů, migrantů, Arabů a islámského náboženství. Rozhlas dostal pokutu 15 tisíc eur (400 tisíc Kč) a poslanci hrozí osm až patnáct let vězení i odebrání poslaneckého mandátu.

Mazurek v minulosti v plénu parlamentu řekl, že „islám je víc než náboženství, je to krutý, odporný a nelidský politický systém“. Za tato slova se musel omluvit a dostal pokutu ve výši 1000 eur (téměř 27 tisíc Kč).

Židovský původ

Mizík byl obviněn z výroby extremistických materiálů, z hanobení národa, rasy a přesvědčení. V případě prokázání viny hrozí Mizíkovi šest let vězení i odebrání poslaneckého mandátu.

Obvinění souvisí s příspěvkem na sociální síti, v němž Mizík upozornil na údajný židovský původ některých osobností, které letos vyznamenal slovenský prezident Andrej Kiska.

„Řád Bílého dvojkříže II. třídy udělil českému režisérovi židovského původu Juraji Herzovi a také Michaelu Kocábovi - sluníčkáři, ochránci cikánů, muslimů,“ napsal na sociální síti Mizík.

Slovenské poslance nechrání imunita

O židovském původu se poslanec zmínil rovněž v případě Evy Mosnákové, která přežila holocaust. Vyznamenaného Michala Kačšáka označil za organizátora „zvráceného festivalu Pohoda, kde se propaguje islamismus, homosexualita, sluníčkářství“.

Od roku 2012 nechrání poslance na Slovensku imunita před trestním stíháním. Stíhat je nelze pouze za výroky ve sněmovně.

Mizík dostal tento měsíc pokutu 1000 eur (téměř 27 tisíc Kč) za výroky, v nichž označil islám za satansko-pedofilní dílo ďábla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám