Hlavní obsah

Teror ve Stockholmu: Policie zadržela muže, který se přiznal k atentátu

Stockholm
Aktualizováno

Nákladní automobil najel v pátek odpoledne do lidí na ulici Drottninggatan v centru Stockholmu, uvádějí švédská média. Podle policie zemřeli čtyři lidé, 15 dalších je zraněno. Deník Aftonbladet večer napsal, že byl ve švédské metropoli zadržen muž, který se přihlásil k odpovědnosti za atentát. K útoku byl použit kamión pivovaru Spendrups, který atentátník ukradl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na místě útoku ve Stockholmu zasahují záchranářiVideo: Aftonbladet, AP

 
Článek

Policie odmítla sdělit, zda je zadržený muž jeden ze dvou lidí, kteří byli v souvislosti s útokem zadrženi, nebo se jí podařilo dopadnout muže, po němž pátrala a jehož portrét zveřejnila. Deník Aftonbladet napsal, že muž je lehce zraněn a policisté ho zadrželi na parkovišti. Údajně se přiznal, že útok provedl.

To ovšem policie odmítla potvrdit, jen uvedla, že zadržená osoba "by mohla být s incidentem spojena". Vyšetřovatelé mají údajně několik stop, které prověřují. Chtějí také zavést kontroly na hranicích.

Ještě předtím policejní mluvčí Lars Byström řekl, že vyšetřovatelé vyslýchají dvě osoby. "Mohu potvrdit, že jsme předvedli dvě osoby k výslechu. Nutně to ale neznamená, že jsou podezřelé," řekl Byström.

Lékaři pro deník  Aftonbladet uvedli, že je zraněno 15 lidí, z toho devět velmi těžce. Mezi zraněnými jsou také dvě děti. Jedna oběť útoku podlehla svým zraněním v nemocnici. Počet mrtvých se tak zvýšil na čtyři.

„Nákladní automobil přejel lidi na Drottninggatu u Klarabergsgatanu. Objevily se zprávy o výstřelech, ale ty zatím nebyly potvrzeny,“ uvedla policie podle webu The Local. Podle televize SVT se na místě střílelo.

Foto: Police handout, ČTK/AP

Policie hledá v souvislsoti s útokem tohoto muže.

List The Daily Mail napsal neověřené tvrzení, že ve voze, který řídil muž v kukle, jeli celkem tři lidé a ještě za jízdy stříleli do osob na chodníku. Před obchodním domem měli z vozu vyskákat a pokusit se zaútočit na obchodní dům.  

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švédská policie evakuuje okolí místa činu ve StockholmuVideo: AP

„Švédsko bylo napadeno. Všechno nasvědčuje tomu, že šlo o teroristický čin. Vláda byla informována a dělá všechno pro to, aby byla nápomocna příslušným orgánům,“ prohlásil švédský premiér Stefan Löfven.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Oběti útoku ve Stockholmu, policie potvrdila tři mrtvé.

Podle českého velvyslanectví ve Švédsku zatím nejsou informace o tom, že by mezi oběťmi byli čeští občané.

K útoku byl použit unesený kamión: „Jedno z našich aut, která se využívají pro distribuci našich výrobků, bylo uneseno. Při dodávce do restaurace Caliente někdo skočil do kabiny a odjel s autem, zatímco ho řidič vykládal,“ řekl Mårten Lyth, mluvčí pivovaru Swendrum.

„Máme auto a jsme v kontaktu s osobou, která normálně řídí to auto,“ řekl ředitel švédského policie Dan Eliasson a nepřímo potvrdil, že vůz byl unesen.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Policie přerušila provoz metra.

Místo incidentu, které policie uzavřela, zahalil podle televizních záběrů dým a nad centrem města přelétávají vrtulníky. Policie doporučila lidem, aby se centru metropole, oblasti poblíž náměstí Sergels, vyhnuli. Zprávy o bezprostřední hrozbě dalšího útoku ale prý nejsou.

Provoz metra byl přerušen a policisté nechali evakuovat hlavní nádraží. Poslancům parlamentu bylo nařízeno, aby neopouštěli budovou. Informovala o tom agentura TT.  Policie večer zablokovala most mezi Švédskem a Dánskem přes úžinu Öresund. Radnice zajistila nocleh těm, kteří se nemohou dostat domů. Tisíce lidí se vydalo domů pěšky, i když provoz na některých linkách podzemky byl obnoven.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Náklaďák narazil do obchodního domu Åhléns na třídě Drottninggatan ve Stockholmu

Svědci, na které se odkazuje BBC, vypověděli, že na zemi po incidentu leželi zranění lidé. Další v panice prchali. „Viděl jsem stovky lidí, jak utíkají jako o život,“ řekl jeden ze svědků deníku Aftonbladet.

Další svědkyně Veronica Drurangová byla jen metr od kamiónu: „Mohla jsme umřít,” řekla listu Expressen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám