Hlavní obsah

Džalilov mohl posloužit jako živá bomba odpálená na dálku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Útočník z petrohradského metra Akbražon Džalilov nemusel být sebevražedným atentátníkem, který se sám odpálí, ale mohl být použit jako živá bomba, která byla odpálena na dálku, uvedla ve čtvrtek agentura Interfax s odvoláním na vyšetřovatele. Podle nich tomu nasvědčuje jak způsob útoku s druhou náloží nastraženou v jiné stanici, tak jeho chování.

Foto: Stringer, Reuters

Pieta před petrohradským metrem

Článek

„Hodně faktů naznačuje, že podezřelý sebevražedný atentátník se nechtěl sám odpálit, ale měl nastražit v metru nálože na dvou místech a uniknout. Jeho komplici se však rozhodli podle svého a využili ho,“ řekl zdroj Interfaxu.

Podle něj je možné, že zločinci zvažovali, že jedna nálož se nechá ve stanici a odpálí se poté, co exploduje bomba zanechaná ve vagónu. „Kalkulace vychází z toho, že po explozi ve vlaku zachvátí cestující panika na všech stanicích včetně té, kde byla ponechána druhá nálož, a takto výrazně stoupne počet obětí,“ dodal.

Nechoval se jako sebevrah

Analýza dostupných informací o Džalilovovi podle Interfaxu ukazuje, že nešlo o typického sebevražedného atentátníka: „Jeho chování v poslední době, i to, že začal radikální islám podporovat až nedávno, nezapadá do scénáře sebevražedného atentátníka. Tyto lidi se připravují speciálně a dlouho.“ Možnosti, že se chystal zaútočit však nasvědčuje, že na přelomu února a března navštívil rodiče v kyrgyzském Oši.

Podle experta se nedá vyloučit, že nálož, kterou měl v batohu, byla odpálena na dálku mobilním telefonem. Nasvědčuje tomu i skutečnost, že k druhé náloži zanechané na stanici Ploščaď vosstanija byl připojen mobilní telefon.

Značná část petrohradského metra je pokryta signálem GSM, uvedl server geettimes.ru, i když to platí především o stanicích, tunely jsou pokryty jen částečně, a to jen operátorem MegaFon. Nejlépe je pokrytá zelená linka, na které se nachází i stanice Ploščaď Vosstanija, kde atentátník zanechal bombu v místě přestupu na červenou trasu. Tunely na modré trase jsou pokryty jen místy, ale signál je mezi stanicemi Sennaja ploščaď a Těchnologičeskij institut, kde došlo k výbuchu nálož, plyne ze schématu na stránce gtoday.ru

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám