Hlavní obsah

Do sídla Rady Evropy donesli dopis o vystoupení Británie z EU, který podepsala premiérka

– Londýn/Brusel • Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý večer podepsala dopis, ve kterém Evropské unii oficiálně oznámí záměr Velké Británie odejít. Dopis v 10:30 donesl do sídla Evropské rady zástupce Spojeného království Tim Barrow. Předán bude ve středu v 13:30, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britský zástupce Tim Barrow přináší do sídla Evropské rady dopis o brexituVideo: Reuters

 
Článek

Dopis oznamující záměr odejít z EU v souladu s článkem 50 lisabonské smlouvy předá Donaldu Tuskovi v 13:20 osobně britský stálý zástupce u EU Tim Barrow, uvedla BBC. Ten přijel do sídla Evropské rady po půl jedenácté. Tuskův aparát zároveň upravil program předsedy Evropské rady, do něhož bylo nově zařazeno „prohlášení pro tisk o britské notifikaci” na středu 13:45.

Podle tiskových agentur bude dopis předán ještě před tím, než o tom Mayová uvědomí britský parlament.

Foto: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová při podpisu dopisu oznamujícího odchod země z EU

Mayová večer po podpisu listiny telefonicky hovořila s vrcholnými představiteli Evropské unie. Telefonát s premiérkou potvrdili předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Tusk se na Twitteru omezil na stručné konstatování, že si s Mayovou telefonovali, Juncker rozhovor označil za „dobrý a konstruktivní”.

Dopoledne předsedá premiérka zasedání své vlády. Mayová má také předstoupit před poslance a slíbit jim, že při jednáních s EU „bude zastupovat každou osobu v celé Velké Británii” a to včetně lidí, kteří jsou ze zemí EU a žijí ve Spojeném království, uvedla BBC.

Foto: Yves Herman, Reuters

V této tašce nese Tim Barrow dopis o vystoupení Británie z EU

„Mým pevným odhodláním je dosáhnout dobré dohody pro každou osobu v této zemi,” prohlásí k jednání o brexitu. Podle ní jde o okamžik, kdy by země měla držet pohromadě.

Středečním oznámením, které je v souladu s dlouho dopředu avizovaným záměrem Británie spustit formální proces do konce března, začnou nejdéle dvouletá vyjednávání o podobě odchodu z EU.

Zdaleka ne všichni Britové ale s vystoupením z Evropské unie souhlasí. Odpůrci brexitu před budovou britského parlamentu ve Wesminsterském paláci svolali demonstraci. 

Mimořádný summit EU 

Z unijní strany chce Tusk do dvou dnů představit návrh politických mantinelů ostatních 27 zemí k jednání. Ty by měl na konci dubna schválit mimořádný summit unie. Komise pak na jejich základě vypracuje návrh svých doporučení, která po schválení unijními zeměmi bude do praxe z unijní strany uvádět vyjednávací tým vedený někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem.

Ten už dříve zdůraznil, že jeho cílem je dohoda dosažená nejpozději v říjnu 2018 tak, aby byl čas na příslušný schvalovací proces. Britové by podle tohoto plánu unii opustili před volbami do Evropského parlamentu na jaře 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám