Hlavní obsah

NATO nic nedlužíme, ohradila se německá ministryně

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová se ohradila proti tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Německo dluží Severoatlantické alianci „ohromné množství peněz”. Šéf Bílého domu to napsal v sobotu na twitteru v souvislosti s pátečním setkáním s kancléřkou Angelou Merkelovou v Bílém domě.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen

Článek

"V NATO neexistuje žádný dlužní účet. Že jsou dvě procenta (z HDP) na obranu, jichž chceme dosáhnout v polovině příštího desetiletí, určena výhradně pro NATO, není pravda," citovalo podle agentury DPA vyjádření Leyenové její ministerstvo.

Trump si již dříve důrazně stěžoval, že řada členských zemí aliance nedává na obranu dostatečné prostředky. "Německo dluží NATO ohromné množství peněz a Spojené státy musejí být placeny víc za silnou a velmi drahou obranu, kterou poskytují Německu," napsal prezident ve svém tweetu. [celá zpráva]

Výdaje na obranu ale podle Ursuly von der Leyenové zahrnují i mírové mise Spojených národů, evropské mise a také účast na boji proti terorismu takzvaného Islámského státu.

Členské státy NATO se dohodly, že do roku 2024 zvýší své výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Nyní to většina zemí, včetně Německa či Česka, nesplňuje. Německo nyní dává na obranu přibližně 1,2 procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám