Hlavní obsah

Migranti se vracejí do Calais, radnice zakázala shromažďování

Calais

Loňské vyklizení tábořiště přezdívaného Džungle neodradilo migranty od návratu do francouzského přístavního města Calais. Běženci, doufající, že se jim podaří dostat přes Lamanšský průliv na britské ostrovy, se do města vracejí v menších skupinách i samostatně. Radnice proto zakázala shromažďování, čímž podle kritiků také zakázala distribuci jídla mezi běžence.

Do Calais se vracejí migranti, radnice chce zabránit jejich shlukování ve městěVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Kam se pohnu? Nemám kam. Je to velký problém, lidé (žijící) jako zvířata,“ řekl agentuře Reuters sedmnáctiletý běženec z Etiopie a dodal, že migranti jsou často na útěku před francouzskou policií, která také neustále hlídkuje v místě zrušeného tábora.

Radnice o stovky běženců a nové tábory nestojí. Minulý týden proto podle Reuters vydala zákaz shromažďování, který je zřejmě namířen i proti distribuci jídla a pomoci migrantům ze strany dobrovolníků a charitativních organizací. Tu sice výnos nezakazuje, nicméně o shromažďování při rozdávání jídla v odůvodnění zákazu hovoří.

Foto: Reuters

Tábor v Calais byl zrušen loni v říjnu.

Podle charity Utopia56 je tak ohroženo okolo 300 lidí, kteří v současnosti přebývají v okolí Calais. Charita přiznává, že jejich počet v poslední době vzrostl, přičemž nadpoloviční většinu tvoří nezletilí a mladí lidé do 22 let, většinou z Eritreje, Súdánu a Etiopie.

Radnice jim však odmítá ustoupit. „Nechceme, aby tady byl tábor, a samozřejmě nechceme žádné squatování, to je bez debaty. Nikdo si to nepřeje a nikdo by to netoleroval. Všichni se alespoň projednou shodujeme na tom, že řešením je soustředit migranty na jednom místě (v uprchlických střediscích),“ řekl místostarosta Calais Emmanuel Agius.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám