Hlavní obsah

Za neoprávněnou evidenci u StB přiznal slovenský soud muži přes 12 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský soud přiznal odškodné ve výši 451 tisíc eur (12,2 miliónu korun) advokátovi René Hudzovičovi. Muž požadoval peníze za negativní následky, které měla jeho evidence ve svazcích StB. Tam byl Hudzovič vedený jako agent StB, podle dřívějšího verdiktu soudu však byla evidence neoprávněná.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Registrační protokol o spolupráci s StB

Článek

Na Slovensku jde patrně o první soudní rozhodnutí svého druhu, byť zmiňovaný případ zatím není pravomocně ukončen.

Okresní soud v Levicích v polovině února zavázal Ústav paměti národa (ÚPN), který na Slovensku mimo jiné archivuje svazky po StB, což byla tajná policie v někdejším komunistickém Československu, vyplatit Hudzovičovi náhradu nemajetkové újmy ve výši 150 tisíc eur (přes čtyři milióny korun).

Již dříve v tomto týdnu soud zase rozhodl, že slovenské ministerstvo vnitra má Hudzovičovi kompenzovat ušlý zisk 301 tisíc eur (8,1 miliónu korun). Advokát původně žádal odškodné celkem přes 1,2 miliónu eur (32,4 miliónu korun).

ÚPN se odvolá

Ani jeden ze zmiňovaných verdiktů v dlouholetém sporu není zatím pravomocný. Předseda správní rady ÚPN Ondrej Krajňák uvedl, že Ústav se vůči rozhodnutí soudu první instance ohledně nemajetkové újmy odvolá.

Cestu k možnému získání odškodného otevřelo advokátovi rozhodnutí slovenského soudu z roku 2010, podle něhož byl Hudzovič v registračních protokolech StB veden jako agent neoprávněně. Vůči verdiktu se předchozí vedení ÚPN neodvolalo.

Ve sporu o evidenci ve svazcích StB dříve na Slovensku uspěl i nynější český ministr financí Andrej Babiš. Okresní i krajský soud rozhodly, že Babiš je neoprávněně evidován v dokumentech StB jako její agent. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám