Hlavní obsah

Rakousko požaduje plošný zákaz turecké volební kampaně v Unii

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský kancléř Christian Kern vyzval Evropskou unii, aby zaujala jednotný postoj k zákazu předvolebních shromáždění s účastí členů turecké vlády.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Rakouský kancléř Christian Kern

Článek

„Společný přístup EU, jenž by volební agitaci tureckých politiků zabránil, by byl smysluplný. Tím by jednotlivé země, které taková vystoupení zapověděly, jako třeba Německo, nebyly vystaveny tlaku Ankary,“  řekl Kern nedělníku Welt am Sonntag.

Turecká vláda chce vysílat ministry do Německa a Nizozemska, aby tam vystupovali ve prospěch referenda o změně ústavy vypsaného prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem na 16. dubna a posilujícího výrazně jeho pravomoci.

Turecko totiž v sobotu oznámilo, že se nepoddá tlaku příslušných úřadů v Německu a Nizozemsku a bude v obou evropských zemích pokračovat v pořádání shromáždění pro tamní Turky.

Brusel by podle Kerna měl buď ukončit jednání o přistoupení Turecka k EU, nebo omezit finanční pomoc ve výši 4,5 miliardy eur (122 mld. korun) zamýšlenou pro Ankaru do roku 2020. „Vztahy s Tureckem bychom měli začít budovat znovu, bez iluze o jeho členství v EU,“ prohlásil.

Reklama

Související články

Jste jako nacisté, opřel se Erdogan do Němců

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přirovnal současné německé představitele k nacistům. Reagoval tak na rozhodnutí několika měst nenechat veřejně vystoupit...

Výběr článků

Načítám