Hlavní obsah

Izrael vyšetřuje možnou korupci při nákupu německých ponorek

Izraelské ministerstvo spravedlnosti v pondělí oznámilo, že začalo vyšetřování podezření z korupce v případu nákupu německých ponorek Dolphin pro izraelskou armádu. Podle agentury AFP v této kauze figuruje i příbuzný izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Sám Netanjahu ale podle ministra spravedlnosti vyšetřován není.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Některé důkazy, které dosud policie shromáždila, vzbuzují podezření, že někteří ze zúčastněných se dopustili "zločinů korupce ve státní správě", uvedlo ministerstvo spravedlnosti v prohlášení, které neobsahuje žádná jména. Dodalo také, že generální prokurátor se rozhodl zahájit řádné vyšetřování. Předběžné vyšetřování týkající se možného střetu zájmů běželo od loňska.

Izraelská média se už loni na podzim v souvislosti s možným střetem zájmů v této kauze zmínila o Netanjahuově bratranci a jeho osobním právníkovi Davidu Šimronovi. Ten zastupoval i izraelského podnikatele Mikiho Ganora, který je izraelským reprezentantem u německého výrobce ThyssenKrupp. Tato společnost ale už dříve uvedla, že se Šimronem neměla uzavřenou žádnou smlouvu.

Netanjahu loni v listopadu prohlásil, že o Šimronově zapojení do transakce v hodnotě 1,5 miliardy dolarů (asi 38,2 miliardy Kč) nic nevěděl. Jde o nákup tří nových ponorek, které mají nahradit zastaralé typy. Celkem tak vzroste počet ponorek v izraelské armádě na devět.

Reklama

Výběr článků

Načítám