Hlavní obsah

Žadatele o azyl v Rakousku postavili před soud, vraždil bezbranné Asadovy vojáky

Vídeň

Před soudem v Rakousku ve středu stanul 27letý žadatel o azyl. Je obviněn z dvaceti vražd neozbrojených nebo zraněných vojáků spáchaných v Sýrii. Rakousko ho vzhledem k pokračující válce v Sýrii není schopno do této arabské republiky vydat.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Obviněný žadatel o azyl bojoval v bitvě o Homs (na snímku).

Článek

Mladý Palestinec byl zatčen na západě Rakouska loni v červnu. U soudu čelí obviněním z „vražd souvisejících s terorismem“. Vládní vojáky měl v rozporu s válečným právem zastřelit ve městě Homs. Podle rakouských sdělovacích prostředků se tím sám chlubil ostatním ve středisku pro uprchlíky. Tvrdil, že bojoval za brigády Farúk, jež byly svého času početnou a vlivnou povstaleckou organizací v bitvě o Homs. Některé zdroje uvádějí, že byl také členem extremistické Fronty an-Nusra.

Palestincovi obhájci vraždy nepopírají, argumentují však tím, že se jich mladý muž dopustil za výjimečně traumatizujících okolností. Obviněný se podle prokuratury přiznal, ale před soudem prohlásil, že je nevinen. Žalobci požadují trest doživotí.

Jedná se o první takový soudní proces v Rakousku. Podobný soud už ale proběhl se syrským bojovníkem ve Švédsku a další se v současnosti koná ve Finsku, kde čelí obvinění dvojčata, z nichž jedno hromadně vraždilo zajaté armádní nováčky. Jelikož nelze rozeznat, který z bratrů to byl, souzeni jsou oba. [celá zpráva]

Rakouské ministerstvo vnitra podle serveru Local eviduje okolo 300 lidí, kteří buď odešli, anebo se pokusili odejít do války v Sýrii. Zhruba 40 jich v boji padlo a devět desítek se jich vrátilo do Rakouska.

V Salcburku současně ve středu před soudem stanul 23letý Syřan, který je podezřelý ze členství v organizaci Islámský stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám