Hlavní obsah

Šéfka německé AfD jednala v Moskvě

Moskva
Aktualizováno

Předsedkyně protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová jednala v Moskvě s poslanci blízkými prezidentovi Vladimiru Putinovi i s ultranacionalistou Vladimirem Žirinovským.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Frauke Petryová, předsedkyně strany Alternativa pro Německo (AfD)

Článek

Petryová se na pozadí spekulací, že by se ruské tajné služby mohly pokusit ovlivnit zářijové volby do německého parlamentu, setkala s předsedou Státní dumy Vjačeslavem Volodinem a jeho zástupcem Pjotrem Tolstým. Mezi dalšími poslanci, s nimiž jednala, byl i ultranacionalista a kritik NATO a západního liberalismu Žirinovskij, jinak politický spojenec Jednotného Ruska prezidenta Putina.

Setkání se uskutečnilo o víkendu, uvedl server Deutsche Welle. Podle zprávy z Dumy se rozhovory týkaly „stranické spolupráce a rozvoje kontaktů mezi mládežnickými organizacemi“.

AfD kritizuje politiku vlády kancléřky Angely Merkelové včetně Berlínem podporovaných sankcí vůči Rusku a stejně jako Národní fronta ve Francii volá po novém sblížení s Moskvou.

Předvolební průzkumy ukazují na to, že by AfD mohla v zářijových volbách získat okolo 11 procent hlasů. V minulých volbách nepřekročila pětiprocentní hranici, takže se do parlamentu nedostala.

V sousední Francii rostou i preference šéfky Národní fronty Marine Le Penové. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám