Hlavní obsah

Slovensko bylo muničním skladem teroristů a zločinců, potvrdil Europol

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Evropský policejní úřad (Europol) tvrdí, že v letech 2009 až 2014 se ze Slovenska dostalo do zahraničí 10 tisíc kusů zbraní. Většinou se jednalo o takzvané expanzní (znehodnocené) zbraně, které byly předělány na funkční.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Většinou se jedná o takzvané expanzní (znehodnocené) zbraně, které byly předělány na funkční.

Článek

Letos v lednu zadržela švédská policie 32letého muže z východního Slovenska, který nakupoval zbraně na Slovensku a dodával je zločineckým gangům. Podle Denníku N přivezl do Švédska minimálně stovku samopalů a 130 pistolí. Zbraně nakoupil na Slovensku jako expanzní a později je předělal zpět na funkční.

List upozornil na to, že Slovensko si v posledních letech vybudovalo pověst muničního skladu evropských teroristů, zločinců a drogových gangů. V září 2014 zatkli ve Stockholmu dva drogové dealery, u nichž našli 15 kilogramů hašiše a pistole Glock. Vyšetřování prokázalo, že zbraně dodal dealerům zmíněný muž z východního Slovenska.

Expanzní zbraně
jsou mechanicky upraveny tak, aby nemohly vystřelit normální náboje. Je možné z nich střílet pouze slepými náboji. Během krátké doby se však dají opětovně předělat na smrtící zbraně. Na Slovensku si je dříve mohly koupit osoby starší 18 let a nebylo k tomu potřebné nákupní povolení ani ohlašovací povinnost.

Bylo to tak, přiznal ministr

Expanzní zbraně předělané na funkční používali například teroristé, kteří vraždili v redakci francouzského časopisu Charlie Hebdo. „Slovensko bylo v minulosti zásobovatelem expanzními zbraněmi celé Evropy,“ přiznal slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

V minulosti bylo totiž možné na Slovensku nakupovat expanzní zbraně bez speciálního povolení. Slovenské ministerstvo vnitra od července 2015 zpřísnilo podmínky pro prodej a koupi expanzních zbraní. [celá zpráva]

Slováci se dnes musí při koupi expanzní zbraně registrovat na policii a cizinci musí dokázat, že disponují speciálním povolením na dovoz expanzních zbraní od svých úřadů. Slovenští obchodníci přiznávají, že nákupy expanzních zbraní cizinci po zpřísnění podmínek prakticky skončily.

Reklama

Výběr článků

Načítám