Hlavní obsah

Samopaly mají na Slovensku i dopravní policisté

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenští dopravní policisté jsou podle opozice vyzbrojeni samopaly, jako kdyby na Slovensku zuřila občanská válka. „Jsou země s ulicemi plných vojáků a policistů vyzbrojených těžkými kalibry, ale předpokládám, že Slovensko takovouto zemí není,“ uvedl v úterý poslanec strany Smer-sociální demokracie Pavol Paška.

Článek

Opozice požádala ministra vnitra Daniela Lipšice, aby přehodnotil své nařízení o výzbroji policistů samopaly. „Chápu, že loňská událost z Devínské Nové Vsi byla velmi nepříjemná a resort vnitra hledal nějaká řešení, ale chci vás požádat, aby tam, kde to není nevyhnutelné, nechodili policisté vyzbrojeni samopaly,“ dodal Paška.

Opoziční poslanec argumentoval tím, že policisté „běhající se samopaly“ nepůsobí dobře na zahraniční turisty. „Jsem přesvědčen, že policista, který řídí dopravu, nepotřebuje samopal,“ řekl Paška.

Ministr vnitra své nařízení obhajoval a poslanci připomněl případ z minulého týdne, kdy pytlák v okolí Rimavské Soboty se zbraní ohrožoval lesníka i přivolanou policejní hlídku. „Policista měl u sebe samopal a pytláka zneškodnil ranou do nohy. Kdyby samopal neměl, byla by ohrožena bezpečnost hlídky i dalších nevinných lidí. Se starou pistolí by ho nikdy nemohl zneškodnit,“ uvedl Lipšic.

Slovenští policisté mají ve výzbroji samopaly vzor 58 od loňského masakru v bratislavské čtvrti Devínská Nová Ves. Ľubomír Harman (48) zde 30. srpna 2010 postřílel osm lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám