Hlavní obsah

Pence v Bruselu zaháněl obavy: Stojíme za vámi, ale chceme i korektní vztahy s Ruskem

Brusel
Aktualizováno

Spojené státy a Evropská unie sdílejí stejné hodnoty a Washington chce pokračovat v historické spolupráci v politické, ekonomické i bezpečnostní oblasti. V pondělí to v Bruselu potvrdil americký viceprezident Mike Pence.

Foto: ČTK/AP

Americký viceprezident Mike Pence (vlevo) s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem

Článek

„Dělí nás sice oceán, ale máme společné hodnoty a dědictví, ale hlavně stejný úmysl – podporovat mír a prosperitu, svobodu, demokracii a vládu práva,“ prohlásil Pence po dopoledním jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a dodal, že pouto mezi USA a EU bude nejenže trvat, ale také sílit.

Pence, který následně zamířil na schůzku s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem, připomněl i loňské teroristické útoky v Bruselu a zdůraznil, že Washington je ochoten s evropskými partnery spolupracovat do té míry, aby se takové útoky neopakovaly. Viceprezident mluvil o sdílení informací a koordinaci.

Foto: ČTK/AP

Viceprezident USA Mike Pence a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Tusk připomněl i Havla

Současně zopakoval, že nová americká administrativa stojí i o korektní vztahy s Ruskem. Podotkl ale také, že je třeba, aby Rusko plnilo své závazky vyplývající z minských dohod o deeskalaci na východní Ukrajině. Nepřekvapí proto, že Pence zmínil nejen EU, ale také NATO, s jehož generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem se sejde před návratem do Washingtonu. O spolupráci v rámci NATO ostatně hovořil i Tusk.

Ten po jednání s Pencem připomněl odkaz Václava Havla a Lecha Walesy a poznamenal o nich, že považovali transatlantickou spolupráci za důležitou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám