Hlavní obsah

Další útok na španělskou enklávu Ceuta v Maroku: do Unie proniklo 360 lidí

– Ceuta • Aktualizováno

Migranti ze subsaharské Afriky v pondělí opět zaútočili na hranici španělské městské enklávy Ceuta v Maroku. Poté, co se v pátek do Ceuty podařilo proniknout asi pěti stovkám lidí, se v pondělí na území Evropské unie dostaly téměř čtyři další stovky lidí. Původní informace hovořilo o cca 300 lidech. S odkazem na místní bezpečnostní složky o tom informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do španělské Ceuty pronikla skupina 300 migrantůVideo: AP

 
Článek

Španělská mutace serveru Local upřesnila, že na šestimetrovou hraniční bariéru šplhali mladí muži a poté, co překonali ostnatý drát, bouřlivě oslavovali.

Podle pracovníků Červeného kříže citovaných agenturou AP muselo být  hospitalizováno jedenáct lidí kvůli zraněním, která si způsobili seskokem z šest metrů vysokého plotu s ostnatým drátem. Řada jich podle ČTK utrpěla řezné rány a zlomeniny. Podle agentury Reuters jsou tři lidé vážně zraněni, včetně tří policistů, kteří se dav přistěhovalců snažili zadržet.

Podle ceutských úřadů se na území enklávy pokusilo v pondělí dostat kolem 600 osob. Uspěly jich tedy zhruba dvě třetiny. Nyní je v Ceutě více než 1400 migrantů čekajících na vyřízení žádostí o azyl. Jsou ubytováni v táboře s kapacitou pro více než 500 osob.

Enklávy Ceuta a Melilla tvoří jedinou pozemní hranici Evropské unie s Afrikou a páteční i pondělní narušení šestimetrové bariéry patří k největším podobným incidentům od roku 2005, kdy byl plot postaven, konstatoval Local.

Foto: Jesus Moron, ČTK/AP

Tři stovky lidí v pondělí dosáhly svého cíle. Jsou na území Evropské unie.

Migranti překonali bariéru také 9. prosince loňského roku. Na plot tehdy vyšplhalo asi 800 lidí, přičemž uspěla asi polovina z nich. Útok migrantů na plot zažila Ceuta také letos 1. ledna. Tehdy se na španělské území dostali jen dva z asi 1100 lidí, kteří se o to pokusili. [celá zpráva]

Foto: Jesus Moron, ČTK/AP

Migranti v Ceutě

Ti, kteří jsou při činu zadrženi, jsou vraceni zpět do Maroka. Pokud se někomu podaří zdolat šestimetrový plot, je umístěn do ubytoven.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám