Hlavní obsah

Migranti v Maroku chtěli proniknout do španělské Ceuty, zranili přes 50 pohraničníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceuta

Na 1100 migrantů z Afriky se na Nový rok ráno pokusilo překonat plot obklopující španělskou enklávu v Maroku Ceutu. Při zásahu bylo zraněno přes padesát pohraničníků, většinou marockých. Přes plot se dostali jen dva migranti, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Africký migrant na vrcholu jedné části dvojitého plotu v Ceutě

Článek

Migranti se pokusili překonat šest metrů vysoký plot ve čtyři ráno. Podle policie byl poslední pokus velmi násilný a extrémně dobře organizovaný. Podle sdělení španělských úřadů se pokusili „násilím otevřít dveře ve vnějším plotu, přičemž použili železné tyče, nůžky na plot i kameny, které házeli na marocké síly a španělské gardisty“.

Tucty Afričanů se dostaly na vrchol plotu, ale španělští pohraničníci je dokázali vrátit zpátky. Na území Ceuty se tak dostali jen dva. Oba utrpěli zranění a museli být převezeni do nemocnice.

Zraněno ale bylo 50 marockých pohraničníků a pět španělských. Jeden z bránících Maročanů přišel o oko.

Maroko proti migrantům přitvrdí

Marocké ministerstvo vnitra podle televize Al-Džazíra oznámilo, že „po posledním pokusu přitvrdí vůči migrantům, kteří přišli do Maroka s cílem dostat se do Ceuty”. V okolí španělské enklávy na severu afrického kontinentu jsou jich přitom tisíce. „Od nynějška budou takovéto pokusy předány příslušným soudním úřadům, které rozhodnou o vypovězení z (marockého) království, nebo o těžším trestu v závislosti na závažnosti činu,” uvedlo ministerstvo.

Při dřívějším pokusu o překonání hranice se 9. prosince do Ceuty dostalo na 400 migrantů.

Na Nový rok pak španělská pobřežní stráž zachránila na moři jižně od Malagy 52 lidí, kteří byli natlačeni na malé lodi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám