Hlavní obsah

Fillon se omluvil, že zaměstnával příbuzné

Paříž

Prezidentský kandidát francouzské umírněné pravice François Fillon, který čelí výzvám, aby z prezidentského klání odstoupil, se v pondělí omluvil Francouzům za to, že v minulosti zaměstnával manželku a děti jako poslanecké asistenty. Zároveň ujistil, že nejednal nelegálně, a prohlásil, že z prezidentské kampaně neodstoupí a že je jediný schopný pozvednout Francii.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

François Fillon

Článek

Fillon připustil, že v současnosti se na zaměstnávání příbuzných nahlíží negativně a že z dnešního pohledu udělal chybu. Vyjádřil nad tím politování, ale zdůraznil, že je na Francouzích, jak ho ohodnotí. Také slíbil, že zveřejní přehled příjmů rodiny a jejího majetku.

Skandál kolem Fillona začal před týdnem, kdy francouzský týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého muže a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 miliónu Kč). Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také odměnil své děti během jejich studií částkou 84 000 eur (2,3 miliónu Kč) coby své asistenty. Dalších zhruba 100 000 eur (2,7 miliónu Kč) pak dostala manželka za údajné psaní pro média.

Foto: ČTK/AP

François Fillon s manželkou Penelope

Fillon na tyto údaje zareagoval prohlášením, že jde o celkové hrubé příjmy. Manželka i děti si podle něho přišly na více než 3000 eur měsíčně čistého, což označil pro vysokoškolsky vzdělané asistenty za přiměřený průměrný příjem. Rovněž opět popřel, že by zaměstnání manželky bylo fiktivní, a vyjmenoval, jak mu zejména v jeho volebním okrsku všemožně logisticky pomáhala. Tvrdil také, že skutečnost, že manželka neměla identifikační kartu asistentky či e-mailovou adresu parlamentních zaměstnanců, není žádný důkaz.

Aféra mu uškodila

Aféra, kterou francouzská média začala nazývat Penelopegate, každým dnem zvyšuje tlak na Fillona. Ten v pondělí prezidentskou kandidaturu opět odmítl stáhnout a obvinění označil za bezprecedentní během páté republiky proti kandidátovi umírněné pravice. Podle Fillona nelze voličům loňských pravicových primárek, kteří ho zvolili, sebrat jejich hlasy. „Nebudou umlčeni,“ řekl.

Fillon čelí poklesu popularity. Současné průzkumy ukazují, že v prvním kole voleb skončí jako třetí a že tedy do druhého kola nepostoupí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám