Hlavní obsah

Útočník z Istanbulu se přiznal. Zatkli ho i se čtyřletým synem a třemi ženami

– Istanbul • Aktualizováno

Uzbek Abdulgadir Mašaripov, který na Nový rok spáchal atentát v klubu Reina, byl zadržen i se svým čtyřletým synem, uvedl v úterý list Hürriyet. K činu se podle tureckých úřadů přiznal. V bytě byly také tři ženy. Syna si útočník odvedl z domu už krátce po útoku, při kterém zastřelil 39 lidí a dalších 65 zranil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turci dopadli silvestrovského střelce z IstanbuluVideo: Reuters

 
Článek

Istanbulský guvernér Vasip Şahin uvedl, že se Uzbek k atentátu přiznal. Dodal, že otisky prstů, které se v klubu Reina našly, se shodují s těmi, které byly odebrány Mašaripovi po zadržení.

„Je jasné, že spáchal atentát ve jménu Islámského státu,” řekl guvernér a dodal, že Uzbek, který překročil turecké hranice ilegálně, prodělal výcvik u radikálů v Afghánistánu. Şahin dodal, že při operaci byly zajištěny dvě střelné zbraně, dva drony a 197 000 dolarů v hotovosti. Není jasné, zda jde o nově zajištěné peníze, nebo o celkovou sumu zabavenou při celé akci od začátku ledna.

Mašaripov byl zadržen v pondělí večer v luxusním bytě ve čtvrti Esenyurt, který využívala buňka Islámského státu. [celá zpráva] Spolu s ním tam byli zadrženi podle guvernéra ještě další čtyři dospělí, „jeden muž iráckého původu a tři ženy egyptského a afrického původu.” Údajně mělo jít o Somálku.

Po zadržení byl atentátník odvezen na lékařské vyšetření. Na záběrech je vidět, že má zkrvavené triko a podlitiny na tváři.

Foto: ČTK/AP

Uzbek Abdulgadir Mašaripov po zadržení (vlevo) a před spácháním atentátu v Istanbulu v prosinci 2016 (vpravo).

Jeho žena, která byla zadržena na začátku ledna, vypověděla, že Mašaripov na Silvestra odjel z domu v istanbulské čtvrti Başakşehir do centra, kde vraždil v klubu. Po útoku se nechal odvézt do čtvrti Zeytinburnu, kde na něj čekala manželka s dětmi, a vzal si od ní čtyřletého syna.

Atentát spáchal za peníze. Během razie v domě ve čtvrti Silivri, který radikál využíval, zajistila turecká policie 15. ledna 150 tisíc dolarů (3,8 miliónu korun). Tyto peníze si nemohl vyzvednout kvůli pronásledování. Podle policie šlo nejspíš o odměnu za atentát.

Foto: Profimedia.cz

Ženy zadržené v bytě s atentátníkem

Mašaripov přijel do Turecka na začátku ledna 2016. Zdržoval se v centrální provincii Konya a v prosinci se s rodinou přestěhoval do Istanbulu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám