Hlavní obsah

Maďarská vláda vyhlásila válku nevládním organizacím

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarská vládní strana FIDESZ připravuje zákon o povinném podrobném majetkovém přiznání vedoucích představitelů nevládních organizací. Záměr už potvrdil místopředseda FIDESZ Szilárd Németh s tím, že pro tento krok nastal pravý čas.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán v rozhlasovém studiu

Článek

„Úkolem falešných občanských organizací Sorosovy říše (George Soros je americký miliardář a filantrop pozn. red) je vnutit národním vládám globální velkokapitál a míchat se do politiky. Tyto organizace je potřeba všemožně potlačit a uklidit odtud,“ citovala agentura MTI místopředsedu FIDESZ.

Németh zmínil údajné masivní útoky občanských nevládních organizací na maďarskou vládu v souvislosti s migrační vlnou.

V diskusním pořadu televize ATV Németh v této souvislosti jmenoval nevládní organizace jako Sdružení pro lidská práva, Helsinský výbor či Transparency International.

Jako v Rusku

Místopředseda poslanecké frakce opoziční Maďarské socialistické strany László Szakács vyzval Németha k odstoupení. „Byl to projev arogance moci. Třetí sektor tímto způsobem zastrašují pouze diktatury,“ uvedl Szakács.

Související témata

Foto: Agentura MTI

Příznivci strany FIDESZ zcela zaplnili budapešťské Náměstí hrdinů.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Ředitelka nevládní organizace Sdružení pro lidská práva Stefánia Kapronczayová upozornila, že FIDESZ se pokouší postupovat proti nevládním organizacím podobně, jako v Rusku. „Označí nás za zahraniční agenty a tím znemožní naši práci,“ konstatovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám