Hlavní obsah

Slováci souhlasí s Ficem, že vyrůstá další generace Romů, která nechce pracovat

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko

Přes osmdesát procent Slováků souhlasí s výrokem premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie), že v romských osadách vyrůstá další generace, která nechce pracovat. Vyplývá to z prosincového průzkumu agentury Polis Slovakia. Přes osmdesát procent respondentů nepovažuje slova premiéra za diskriminační.

Foto: Milan Malíček, Právo

Romská osada na Slovensku (ilustrační foto)

Článek

Fico na prosincovém sněmu strany Směr-sociální demokracie v Prešově řekl, že je potřeba udělat pořádek v romských osadách. „Vyrůstá další generace, která nechce pracovat. Jsou potřebná restriktivní opatření. Nebudeme tolerovat zneužívání sociálního systému,“ uvedl.

Romům hrozí chudoba

Z celkového počtu obyvatel pětimiliónové Slovenské republiky je ohroženo chudobou třináct procent populace, ale v případě Romů toto číslo dosahuje až alarmujících 87 procent. Vyplývá to z průzkumu Evropské unie týkajícího se menšin a diskriminace, kterou zveřejnil úřad zmocněnce slovenské vlády pro romskou komunitu.

Podle průzkumu až čtvrtina Romů žije v domácnosti bez tekoucí vody a 43 procent nemá vnitřní toaletu, sprchu nebo koupelnu. Dvě třetiny mladých slovenských Romů ve věku od šestnácti do čtyřiadvaceti let nepracují ani nenavštěvují žádnou školu.

Čtyřiapadesát procent Romů na Slovensku má pocit, že byli diskriminováni při hledání práce, ale i přímo v zaměstnání, v oblasti bydlení, zdravotnictví či vzdělávání. Až osmdesát procent Romů dokonce uvedlo, že nezná žádnou organizaci, která poskytuje pomoc obětem diskriminace.

Podpořit vzdělávání v raném věku

Autoři průzkumu na základě zjištění doporučují členským státům, aby se zvýšila podpora vzdělávání v raném věku, aby se také podpořilo integrované vzdělávání, aby se vytvořily lepší možnosti zaměstnání a větší sociální ochrany k odstranění chudoby.

Romská mládež by měla dostat zvláštní podporu v rámci přechodu ze základní školy na středoškolské studium a při hledání zaměstnání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám