Hlavní obsah

Masakr v Berlíně byl teroristický útok, myslí si německá policie

– Berlín • Aktualizováno

Německá policie potvrdila, že pondělní útok na vánoční trh v Berlíně byl s největší pravděpodobností teroristický útok. Podle informací deníku Die Welt útočil třiadvacetiletý Pákistánec. Okolo osmé s nákladním autem vjel do davu lidí, 12 jich zabil a 48 zranil. Informace deníku New York Post, že se k pondělnímu útoku přihlásil Islámský stát, zatím potvrzena nebyla.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Policie nechává odtáhnout tahač kamiónu, kterým útočník najel do lidí na vánočním trhu v Berlíně.

Článek

Policie během pondělního večera řidiče dopadla. Německý ministr vnitra Thomas de Maizière řekl v úterý novinářům, že vyšetřovatelé muže, který s náklaďákem do davu lidí najel, vyslýchají. „Vyslýcháme podezřelého a zatím nevíme nic o pozadí (útoku), ale nepřestaneme, dokud to zcela neobjasníme,“ cituje Maizièra deník Guardian.

Informace o tom, že se k útoku přihlásil Islámský stát, se zatím nepotvrdila, hlásí organizace SITE. 

Vůz vjel do davu lidí bez světel, což také nasvědčuje tomu, že šlo o plánovaný útok, napsal Die Welt s odvoláním na policejní zdroje. Trh, který se koná před protestantským pamětním kostelem císaře Viléma, projel v délce 50 až 80 metrů.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Náklaďák měl řídit běženec, který přišel do Německa letos v únoru.

Zadržený řidič nákladního vozu byl podle listu Die Welt migrant, který do Německa přišel z Pákistánu letos 16. února.

Pokud by se jednalo o Afghánce, jak tvrdí DPA, policii není jeho osoba neznámá. Několikrát byl totiž vyšetřován pro drobné kriminální delikty.

Foto: Mapy.cz

Na místě spolujezdce se našla mrtvola. Agentura Reuters s odvoláním na policejní informace napsala, že se jedná o Poláka. Muž nepodlehl zraněním ze srážky vozu, jak se původně předpokládalo, ale byl zastřelen.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Náklaďák projel vánočním trhem asi 80 metrů.

Nákladní vůz patří spediční firmě Ariela Zurawského. Ten ve vysílání televize TVN 24 sdělil, že od pondělních 16.00 neměl s řidičem, který je jeho bratrancem, kontakt. Vůz vezl z Itálie ocelové rámy, které se měly v úterý vyložit v Berlíně. Majitel spediční firmy je přesvědčen, že byl řidič i s nákladním vozem unesen.

Policie prověřuje také verzi, že byl vůz odcizen na stavbě v Polsku.

Vyšetřování tragické události se ujal nejvyšší státní zástupce, který vyšetřuje mimo jiné závažné teroristické útoky.

Policie vyzvala obyvatele Berlína, aby nevycházeli z domu a především aby nechodili k místu činu. Požádala ale případné svědky, aby jí poskytli informace či fotografie a videa z místa činu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Policie uzavřela vánoční trh v berlínské čtvrti Charlottenburg, kde vjel nákladní vůz do lidí.

Česká diplomacie zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi tragédie byli čeští občané, sdělila v pondělí večer mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Ambasáda v Berlíně je podle Lagronové v kontaktu s berlínskou policií a německým ministerstvem zahraničí, informace o případných českých obětech ale zatím nemá.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Policie zkoumá kamion, který vjel do lidí na vánočním trhu v Berlínské čtvrti Charlottenburg.

List Die Welt napsal, že německá policie měla mít několik dní informace o tom, že existuje nebezpečí útoku na vánoční trh v metropoli.

Anketa

Bojíte se po útoku v Berlíně navštěvovat vánoční trhy v Německu?
Ano
78,2 %
Ne
21,8 %
Celkem hlasovalo 4582 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám