Hlavní obsah

Saúdská Arábie posílá do Německa kázat radikální islamisty

Berlín

Radikální salafisty v Německu dlouhodobě a stále více podporují organizace ze Saúdské Arábie, Kataru a Kuvajtu – a v případě Rijádu i se souhlasem vlády. Vyplývá to ze zprávy Spolkové zpravodajské služby (BND) a Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) pro vládu, o níž informovala německá média, která se obávají šíření fundamentalistického islámu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle obou tajných služeb, o jejichž zprávě informoval list Süddeutsche Zeitung a rozhlasové stanice NDR a WDR organizace Světová muslimská liga ze Saúdské Arábie, kuvajtská společnost Oživení islámského dědictví (RIHS) a katarská Charitativní nadace šajch íd podporují salafistické mešity a náboženské školy v Německu a dalších evropských zemích. Vysílají také radikální kazatele a podporují stavbu mešit a náboženských škol.

RIHS se pokusilo vybudovat salafistické centrum v Baden-Badenu, čemuž zabránil zásah policie, uvedla AFP. RIHS i další organizace ale odmítají násilí a terorismus. Zpráva také konstatuje, že neexistují žádné důkazy o tom, že by trojice arabských zemí cíleně podporovala salafistická uskupení, která jsou připravena sáhnout k násilí.

Pro Saúdskou Arábii „je celosvětové misionářství nadále státním zájmem a součástí zahraniční politiky“ uvádí zpráva. Ačkoli Rijád v minulosti tvrdil, že náboženské organizace jsou nezávislé, Německo v minulosti vládu Saúdské Arábie opakovaně žádalo, aby ve spolkové republice nepodporovala radikální islám. Saúdské úřady argumentovaly nezávislostí náboženských organizací. Německé tajné služby jsou ale přesvědčeny o tom, že tyto organizace mají napojení na saúdskoarabský stát.

Zpráva doporučuje, aby evropské země vytvořily seznam islámských funkcionářů a kazatelů, kterým nebude povolen vstup do Schengenského prostoru.

Salafistická scéna v Německu má zhruba 10 000 členů, z nichž stovky v minulosti odjely bojovat do Sýrie a Iráku za takzvaný Islámský stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám