Hlavní obsah

Rusko se snažilo pomoci Trumpovi vyhrát volby, tvrdí CIA

Rusko podle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) zasahovalo do letošních prezidentských voleb v USA, aby pomohlo republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi. V sobotu to uvedla agentura Reuters s odkazem na nejmenovaného amerického činitele. Nemělo jít jen o podkopání amerického volebního systému.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Nově zvolený americký prezident Donald Trump

Článek

Americké zpravodajské služby podle tohoto zdroje, který si přál zůstat v anonymitě, mají za to, že s postupem kampaně letošních prezidentských voleb věnovali ruští vládní představitelé rostoucí pozornost snaze pomoci Donaldu Trumpovi zvítězit.

List The Washington Post v pátek citoval rovněž nejmenované americké představitele, podle nichž zpravodajské služby identifikovaly osoby s kontakty na ruskou vládu, které poskytly portálu WikiLeaks e-maily, jež ukradli hackeři ze serverů Demokratické strany. Jsou mezi nimi i materiály týkajících se Trumpovy neúspěšné protikandidátky Hillary Clintonové.

Diskreditace pouze jediné strany

S příchodem podzimu pak ruští hackeři obrátili veškerou svou pozornost na demokraty. Prakticky všechny e-maily, které zveřejnili, byly potenciálně škodlivé pro Clintonovou a demokraty, uvedl zdroj agentury Reuters.

"To byl hlavní bod jejich záměru. Kdyby jediné, co chtěli, bylo jen zdiskreditovat náš politický systém, proč by potom zveřejňovali nedostatky pouze jedné strany, obzvláště když máte takový terč, jakým je Trump?" dodal.

Další informovaný činitel nicméně uvedl, že závěr zpravodajských analytiků ohledně motivů Ruska neznamená, že tajné služby věří tomu, že Moskva změnila nebo výrazně ovlivnila výsledek voleb.

Související témata:

Foto: Scott Audette, Reuters

Donald Trump

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruští představitelé popřeli všechna obvinění týkající se zasahování do amerických prezidentských voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám