Hlavní obsah

Britský ministr bez servítků: Blízký východ je bez osobností a Íránci se Saúdy toho zneužívají

– Londýn

Britský ministr zahraničí Boris Johnson se pustil do spojenecké Saúdské Arábie i Íránu. Tyto země podle něj zneužívají rozkolu na Blízkém východě, který je bez skutečných politických osobností, k vedení zástupných válek. Na Johnsonovo vystoupení na konferenci v Římě z minulého týdne upozornil deník The Guardian.

Foto: Petr Horník, Právo

Britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson

Článek

„Existují politici, kteří překrucují a zneužívají náboženství a jeho různé proudy, aby prosadili své politické cíle. To je jeden z největších politických problémů celého regionu a podle mě je to tragédie. Proto v tomto regionu máme celou dobu tyto zástupné války, protože v těch zemích není dostatečně silné vedení,“ řekl Johnson.

Írán a Saúdská Arábie, která je spojencem Velké Británie v oblasti, podle něj „tahají za nitky“ a prosazují jen vlastní prospěch.

Šéf britské diplomacie postrádá na Blízkém východě „velké osobnosti“, které by usilovaly o sjednocení společností a překonání sektářských rozdílů mezi sunnity a šíity.

Britská média se shodují v tom, že Johnsonův projev nebyl moc diplomatický a ministr bude mít při své víkendové cestě na Blízký východ co napravovat.

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson byl hlavní tváří kampaně Leave.

Foto: Cadbury Research Library, University of Birmingham, Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V britské knihovně objevili rukopis Koránu, který mohl psát někdo, kdo se znal s prorokem Mohamedem

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám