Hlavní obsah

USA budou muset při zvládání krizí spolupracovat s Ruskem, tvrdí Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Příští americká vláda bude muset při řešení světových krizí spolupracovat s Ruskem, sama všechno vyřešit nemůže, řekl ve středu při návštěvě Řecka ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Věnoval se i zamrzlé syrské otázce, podle něj mírový proces v Sýrii „sabotovaly” jiné země zapojené do mírových rozhovorů.

Foto: Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Lavrov zmínil, že před několika měsíci Obama tvrdil, že je na Spojených státech, aby stanovovaly pravidla. „Možná to bylo arogantní, ale byl alespoň upřímný. Je-li to však způsob, jak naši američtí partneři uvažují, znamená to, že budeme muset projít bolestivým obdobím zjištění, že nikdo nemůže nic dělat na vlastní pěst,” upozornil šéf ruské diplomacie.

Všichni nemusí hrát podle not USA

"Spojené státy jsou velká mocnost, ale to neznamená, že kdokoli další musí hrát podle amerických not," dodal podle AFP.

Věnoval se také konfliktu v Sýrii, kde zopakoval, že podpora syrským povstalcům bojujícím proti prezidentovi Bašáru Asadovi prodlužuje občanskou válku.

„Bohužel v mnoha případech bylo úsilí o politické řešení sabotováno. To není v souladu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Některé strany podporují extremisty, jejichž cílem je odstranění Asadova režimu,” řekl, aniž by ale uvedl, o kterou zemi šlo.

Ocenil roli USA, protože Washington v listopadu loňského roku pomohl prosadit rezoluci o Sýrii, která odsuzovala podporu teroristů: "Když jsme schválili tuto rezoluci, pamatuju si slova amerického ministra zahraničních věcí Johna Kerryho. Řekl - kdokoli, kdo se chce podílet na (mírovém) procesu, musí přetrhat vazby na teroristy."

Musí se dosáhnout dohody

Mírových rozhovorů se vedle Ruska a Spojených států účastnilo také Turecko, Saúdská Arábie, Írán a Katar.

Vztahy Ruska s USA se na podzim zhoršily, když Moskva začala podnikat nálety na Aleppo, jehož polovinu drží povstalci, kteří se snaží prorazit obklíčení. „Viděli jsme, že po každé humanitární pauze využili teroristé příležitosti k posílení svých bojových kapacit,” řekl Lavrov. Podle něj je nutné "dosáhnout dohody a čím dříve tím lépe."

Šéfa ruské diplomacie přijal řecký prezident Prokopis Pavlopulos, premiér Alexis Tsipras a ministr zahraničí Nikos Kotzias. Rusko a Řecko udržují tradičně dobré vztahy a Lavrov také ocenil odmítavý postoj Atén k sankcím na Rusko, které uvalila EU kvůli válce na Ukrajině, napsal deník Ekathimerini

Řecko se tradičně snaží udržovat dobré vztahy s Ruskem a spolu s několika dalšími zeměmi EU kritizuje sankce, které Západ vyhlásil vůči Rusku po oficiálně nepřiznané ruské intervenci na východě Ukrajiny a anexi Krymu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám