Hlavní obsah

V hledáčku Islámského státu se objevili belgičtí vojáci

– Brusel
Právo, Kateřina Farná, Brusel

V Belgii řeší další bezpečnostní hrozbu. Do hledáčku organizace Islámský stát (IS) se dostalo několik belgických vojáků. Jejich jména společně se soukromými fotografiemi šířili sympatizanti IS po internetu. Zprávu o potenciálním nebezpečí pro čtveřici belgických vojáků přinesl před pár dny vlámský deník Het Laatste Nieuws.

Foto: Reuters

V ulicích Bruselu hlídkují vojáci.

Článek

Náčelník generálního štábu belgických ozbrojených sil Marc Compernol vyzval v prohlášení vojáky, aby byli obzvláště opatrní v tom, co uveřejní například ve svých profilech na sociálních sítích.

Jména a fotografie vojáků si příslušníci radikální organizace a její sympatizanti posílali prostřednictvím komunikační služby Telegram Messenger. Jako první je měl odtajnit francouzský radikál a člen IS Rachid Kassim. Přesně ten, jenž údajně naváděl vrahy, kteří letos v červenci brutálně podřezali kněze ve francouzském Rouenu.

Belgičtí vojáci jsou přepracovaní

Po březnových útocích v Bruselu a vzhledem ke stále trvající teroristické hrozbě hlídkují belgičtí vojáci v ulicích metropole, v metru nebo na velkých kulturních a společenských akcích.

Křesťanská odborová organizace ACV nyní upozornila na jejich přepracovanost a nedostatečné finanční ohodnocení s tím, že pracovní zápřah některých vojáků dosáhl maxima a je v takovém tempu neudržitelný.

Podle výsledků analýzy, kterou si nechala organizace zpracovat na základě průzkumu v šesti různých jednotkách, pracují vojáci v průměru 66 hodin týdně.

„Pracují spoustu hodin navíc, ale nedostávají je řádně proplacené jako přesčasy. Pouze část této doby je kompenzována v hotovosti nebo náhradním volnem. Chceme pro vojáky normální podmínky,“ řekl podle serveru Flandersnews.be Walter Van den Broeck z ACV.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám