Hlavní obsah

V Belgii obvinili z terorismu bratra muže, jenž pobodal policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgická policie v pátek obvinila z členství v teroristické organizaci Aboubakera Diopa, což je bratr muže, který ve středu pobodal nožem dva policisty v bruselské čtvrti Schaarbeek. Pachatel útoku už od čtvrtka čelí stejnému obvinění a navíc obvinění z pokusu o vraždu v souvislosti s terorismem, napsala agentura AFP.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Útok na dva policisty se stal ve čtvrti Schaarbeek na severu Bruselu.

Článek

Aboubaker se narodil v roce 1970. Jeho třiačtyřicetiletý bratr Hicham Diop, který ve středu pobodal v Bruselu jednoho policistu a jednu policistku, byl podle belgických médií do roku 2009 vojákem belgické armády. V roce 2004 kandidoval v regionálních volbách za proislámskou stranu PCP, která mezitím zanikla.

Bodná zranění podle belgických úřadů napadené policisty neohrozila na životě. Z nemocnice byli muž i žena propuštěni do domácího ošetření.

Incident oživil v Belgii obavy z dalších atentátů. V březnu islamisté na bruselském letišti Zaventem a v metru zabili 32 lidí a více než 300 dalších zranili. V srpnu v belgickém Charleroi policie zastřelila muže, který mačetou vážně zranil dvě policistky za pokřiku Alláhu akbar (Bůh je veliký). V září napadl nožem jeden muž arabského původu další dva policisty v bruselské čtvrti Molenbeek, která je považována za baštu radikálního islámu v Belgii.

Z Moleenbeku pocházelo také několik pachatelů pařížských atentátů z loňského 13. listopadu, které si vyžádaly 130 obětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám