Hlavní obsah

Benešovy dekrety představují bezpráví, prohlásil Hofer před cestou za Zemanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Benešovy dekrety jsou výrazem bezpráví. Před přijetím prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě to prohlásil kandidát na rakouského prezidenta Norbert Hofer.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Norbert Hofer

Článek

„Benešovy dekrety přirozeně představují bezpráví,“ řekl Hofer listu Kleine Zeitung před cestou do Prahy. Zdůraznil tak, že s hlavou ČR nesdílí vždy stejné názory, a podtrhl, že se Zemanem chce probrat hlavně otázky budoucnosti. Zřejmě spolu proberou migrační krizi i rakousko-české spory kolem jaderné elektrárny Temelín.

Rakouská agentura APA upozornila, že dekrety československého prezidenta Edvarda Beneše, na jejichž základě přišli sudetští Němci po druhé světové válce v Československu o občanství a majetek a následně byli podle mezinárodních dohod vysídleni, byly založeny na principu kolektivní viny.

Připomněla rovněž, že dekrety jsou nadále součástí českého právního řádu, i když pozbyly účinnosti, a také že sehrály v předvolebním boji před Zemanovým zvolením prezidentem v roce 2013 velkou roli. Zeman dekrety obhajuje, podle jeho názoru neobsahují princip kolektivní viny.

Anketa

Představují Benešovy dekrety bezpráví?
Ano
12,9 %
Ne
87,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3152 čtenářů.

Související témata:

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Norbert Hofer

Foto: Václav Pancer, ČTK

Prezident Miloš Zeman navštívil výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám