Hlavní obsah

Volba rakouského prezidenta neplatí, rozhodl soud

Vídeň
Aktualizováno

Rakouský ústavní soud v pátek nařídil opakování druhého kola prezidentských voleb. Vyhověl tak stížnosti Svobodné strany Rakouska (FPÖ) na porušení pravidel při sčítání hlasů. Kandidát Svobodných Norbert Hofer těsně prohrál a jeho partaj následně výsledek květnové volby zpochybnila. Hlasování se bude opakovat v celé zemi.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Kandidát Svobodných Norbert Hofer původně neuspěl, ústavní soud mu ale povolil reparát.

Článek

Předseda ústavního soudu Gerhart Holzinger ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že neexistují žádné indicie o tom, že by členové volebních komisí s odevzdanými hlasy manipulovali; stačí podle něj však to, že k něčemu takovému mohlo dojít.

Chybný postup se podle ústavního soudce týkal téměř 78 tisíc hlasů, což by vzhledem k těsnému rozdílu mezi kandidáty (31 tisíc hlasů) stačilo ke změně celkového výsledku.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK/AP a Reuters

Výsledek prezidentských voleb v Rakousku v hlasech

„Volby jsou základem naší demokracie a ústavní soud ji musí udržovat funkční. Naše rozhodnutí má posílit důvěru občanů v náš právní stát a v demokracii,“ řekl Holzinger.

Na rozhodnutí ústavního soudu už reagoval dosluhující rakouský prezident Heinz Fischer. Nařízené opakování volby přivítal s tím, že jinak by mohly vznikat pochybnosti o novém prezidentovi.

Veřejná slyšení probíhala dva týdny a tribunál při nich vyslechl devadesát svědků.

V prvním kole jasný vítěz

Kandidát krajně pravicové a euroskeptické partaje FPÖ Norbert Hofer sice přesvědčivě ovládl první kolo, ve druhém kole – ústavním soudem nyní zrušeném – pak ale těsně prohrál, přestože mu volební výsledky před spočtením korespondenčních hlasů slibovaly vítězství.

Vítězný nezávislý kandidát podporovaný Zelenými Alexander Van der Bellen získal 50,3 procenta odevzdaných hlasů, zatímco Norbert Hofer 49,7 procenta. Rozdíl činil 31 tisíc hlasů.

Na 570 tisíc korespondenčních hlasů sice výsledek voličů zvrátilo, ukázalo se však, že část z nich byla sečtena v rozporu s volebním zákonem. Někdy proto, že byly sčítány dříve, než bylo stanoveno, nebo proto, že je sčítali lidé, kteří k tomu neměli potřebné oprávnění.

A rakouský ústavní soud v pátek uznal, že je to důvod k tomu, aby se volba opakovala. Je to vůbec první případ v demokratické zemi, kdy soud zrušil prezidentské volby a nařídil jejich opakování, upozornila ČTK.

Prezidentské pravomoci proto od 8. července převezme předsednictvo rakouského parlamentu, jehož členem je mimo jiné Norbert Hofer. Uvedl, že nevidí důvod, proč by se funkce, která mu zaručuje podíl na prezidentských pravomocích, měl zříct kvůli tomu, že současně povede volební kampaň. Verdikt ústavního soudu uvital. Podle něj došel při rozhodování o obtížné otázce k objektivnímu závěru.

Vítěz Van der Bellen uvedl respektuje rozhodnutí rakouského ústavního soudu zrušit výsledek prezidentských voleb. Chce vyhrát i v opakovaném druhém kole.

K urnám možná už na podzim

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka navrhne v úterý po dohodě s kancléřem Christianem Kernem termín opakování druhého kola prezidentských voleb.

Související témata:

Foto: Zak Ronald, ČTK

Alexander Van der Bellen.

Foto: Profimedia.cz

Norbert Hofer

Ministr už před dvěma týdny uvedl v televizi ORF, že by Rakušané mohli v případě zrušení voleb znovu hlasovat na podzim. Podle rakouských médií se Sobotkův úřad na vypsání opakovaných voleb začal připravovat už v polovině června.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám