Hlavní obsah

Němci požadují změnu uprchlické politiky, ale s AfD mají problém

Berlín

Protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD), která na úkor vládních socialistů a konzervativců kancléřky Angely Merkelové uspěla v mnoha zemských volbách, oslovuje „jen“ čtvrtinu voličů. Vyplynulo to z průzkumu pro magazín Spiegel, podle něhož by tři čtvrtiny Němců AfD v parlamentních volbách nevolily. Nadpoloviční většina dotazovaných se ale vyslovila pro změnu uprchlické politiky.

Foto: ČTK/AP

Předsedkyně AfD Frauke Petryová

Článek

Na otázku, jestli si dokážou představit, že by při volbách do Spolkového sněmu hlasovali pro AfD, odpovědělo 67 procent dotázaných určitě ne, dalších devět procent pak pravděpodobně ne.

Volbu strany si určitě dokáže představit devět procent voličů, dalších 12 procent možná.

Naopak, pokračování koaliční vlády CDU/CSU Angely Merkelové a sociálnědemokratické SPD považuje většina dotázaných za dobré řešení pro Německo.

Foto: ČTK/AP

Kancléřka Merkelová s vicekancléřem, ministrem hospodářství a předsedou SPD Gabrielem

Tuto koalici podpořilo 55 procent Němců, pro koalici složenou z CDU/CSU a zelených, o které se také uvažuje, se vyslovilo 41 procent lidí. Koalici ze sociální demokracie, strany Levice a Zelených by za dobrou pro Německo považovalo jen 34 procent dotázaných.

Většina chce změnu uprchlické politiky

Podpora současné vlády ale neznamená podporu dosavadního přístupu ve věci přijímání uprchlíků. Průzkum odhalil, že podle 28 procent Němců by se uprchlická politika měla zásadně upravit, podle 54 procent částečně.

Jen 15 procent dotázaných uvedlo, že by se měnit neměla.

Takový postoj se v poslední době opakovaně projevil v zemských volbách, kde jak CDU/CSU, tak SPD oslabily kvůli nárůstu obliby protiimigrační AfD. Naposledy se to projevilo v Meklenbursku-Předním Pomořansku, domovské zemi kancléřky Merkelové, kde její strana skončila až třetí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zemské volby v Meklenbursku-Předním Pomořansku

Průzkumy navíc napovídají, že podobný neúspěch čeká Merkelovou a CDU za pár dní také v Berlíně. [celá zpráva]

V Dolním Sasku AfD neuspěla

Na druhou stranu CDU v neděli potvrdila svoji dominantní pozici v místních volbách v druhé největší spolkové zemi Dolní Sasko. Zatímco Merkelové konzervativci získali podle 34,4 procenta a SPD 31,2 procent, AfD skončila se 7,8 procenta až čtvrtá za Zelenými, kterým odevzdalo hlas 10,9 procenta voličů.První tři strany však přesto oproti volbám z roku 2011 oslabily v průměru o tři procentní body. Kromě AfD, které překonala desetiprocentní hranici v Hannoveru, si polepšila už jen Levice, jež získala 3,3 procenta.

Parlamentní volby se v Německu uskuteční za rok.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám