Hlavní obsah

Rakouský ministr hrozí žalobou Maďarsku, i když Vídni také hrozí žaloba

Vídeň

Žalobou u Evropského soudního dvora pohrozil ve středu Maďarsku rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka, pokud bude Budapešť odmítat přijímat vrácené migranty. Současně vyjádřil naději, že nebude nutné uplatnit krizový dekret, kdy by Rakousko přestalo přijímat migranty, protože jejich počet překročil roční strop. V tom případě by čelila žalobě Vídeň.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka

Článek

„Státy či skupiny států, které permanentně porušují zákon, musejí také počítat s právními následky,” odpověděl Sobotka na otázku, co bude Rakousko dělat, když bude Maďarsko nadále odmítat přijímat zpět běžence, kteří přešli přes jeho území do Rakouska.

„V takovém případě se (Rakouská) republika musí soudit. Republika musí dbát na to, že Evropská unie jedná podle práva, tečka.“

Odpor Maďarska

Maďarsko běžence odmítá přebírat zpět. Budapešť to vysvětluje tím, že většina jich ještě před vstupem do Maďarska vstoupila do EU přes jiné unijní státy, zejména přes Řecko.

„Maďarsko nemůže a nebude přijímat zodpovědnost za jiné členské státy, Rakousko a Německo, které ignorují pravidla, či států jako Řecko, které zanedbávají své povinnosti,” uvedl mluvčí maďarské vlády v reakci na Sobotkova slova.

Řecké potíže

Návrat do Řecka ale není podle Evropského soudního dvora možný kvůli tomu, že tam nejsou zajištěna lidská práva uprchlíků.

Evropská komise se nyní snaží integrovat Řecko do „dublinské rodiny“, uvedl list Die Presse, který o problému informoval. To by ale znamenalo, že se migranti vrátí do Řecka, což aténská vláda odmítá: „Jestliže jich přijde 850 000, nemá celá věc žádný smysl,“ řekl ministr pro migraci Ioannis Muzalas.

Sobotka ale podle vyjádření svého mluvčího čeká, že se Řecko k Dublinu vrátí, když dostalo od EU také širokou pomoc.

Rakousko v pasti

Pokud se však situace nevyřeší, může lehce překročit počet uprchlíků v Rakousku roční limit, který si stanovilo. Sobotka sice v rozhovoru vyjádřil naději, že k tomu nedojde a nebude muset spustit krizový program, vyloučit se to však nedá. Jestliže by ho ale Vídeň spustila a přestala přijímat další migranty, sama by čelila žalobě u Evropského soudního dvora, poznamenal list Die Presse.

Reklama

Výběr článků

Načítám