Hlavní obsah

Atentátníci zapálili v Bruselu budovu kriminologického ústavu

– Berlín, Brusel • Aktualizováno

Mohutná exploze otřásla v pondělí ve 2.30 ráno budovou kriminologického institutu NICC v Bruselu. Útočníci záměrně najeli s autem, prorazili ochranné bariéry a založili požár, při kterém došlo k výbuchu. Nikdo nebyl ani zraněn, uvedla agentura Reuters. Podle vyšetřovatelů, kteří vyslýchají pět zadržených, nešlo o teroristický čin, nýbrž snahu podsvětí zničit důkazy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie ohledává místo činu u kriminologického ústavu v BruseluVideo: Reuters

 
Článek

Prokurátorka Ina Van Wymerch oznámila, že nejsou žádné náznaky, že by šlo o útok radikálů, i když to nemůže vyloučit: „Bylo to žhářství, záměrné zapálení laboratoře federální policie. Oheň způsobil exploze, ale žádné výbušniny nebyly dovnitř vrženy ani tam nebyly rozmístěny.“

Dodala, že cílem útoku zřejmě bylo zničit některé důkazy: „Je to směr, který sledujeme. Myslíme si, že je to záměrné žhářství ze strany organizovaného zločinu, nemáme žádné náznaky, že by šlo o terorismus.”

Experti dávali požár od počátku do souvislosti s některým kriminálním případem, který vyšetřuje nezávislý institut patřící pod ministerstvo spravedlnosti, napsala BBC.

Podle belgické stanice RTL prorazilo auto tři ochranné bariéry a ploty. Dva muži ve voze pak zažehli požár poblíž laboratoří, dodala stanice. Místní obyvatelé uváděli, že viděli plameny a k nebi stoupal hustý dým.

Mluvčí hasičů Pierre Meys sdělil AFP, že výbuch byl „extrémně silný“ a že „zřejmě nebyl náhodný“. Vyrazil okna budov v okruhu desítek metrů. Mluvčí dodal, že oheň hasilo třicet hasičů.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

¨Skody na národním kriminologickém ústavu v Bruselu

Podle státního rozhlasu RTBF policisté vyrazili na místo ještě před založením požáru, hned po proražení bariér. Právě tato stanice uvedla, že nikdo nebyl zraněn, ale že škody na budově jsou velké.

Institut se nachází na severu Bruselu ve čtvrti Neder-Over-Hembeek.

V Belgii platí stále vysoká hrozba teroristického útoku, vyhlášená po březnových atentátech v Bruselu, které si vyžádaly životy 32 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám