Hlavní obsah

Krym dva roky po anexi: Zchudli jsme a Moskva na nás kašle

Když Rusko anektovalo do té doby ukrajinský poloostrov Krym, slibovalo jeho dvěma miliónům obyvatel světlé zítřky pod ochrannými křídly Moskvy. Tamní obyvatelé ale nyní z počátečního opojení krutě vystřízlivěli, píše agentura Reuters. Podle ní se z Krymu stále častěji ozývají stížnosti na prudký vzestup cen, stagnaci mezd a penzí, úprk turistů a nezájem Kremlu.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Lidé sledují ruského prezidenta Vladimira Putina na velkoplošné obrazovce v krymském Sevastopolu

Článek

„Připojili jsme se k Rusku a to se na nás vykašlalo,“ řekl Reuters Jevgenij, dělník z továrny na průmyslovou výrobu titanu v Armjansku, který si nepřál zveřejnit své příjmení. „Lidi jsou naivní. Mysleli si, že když budeme součástí Ruska, všechno bude jako v Rusku. Jenže na ruskou úroveň vyskočily jen ceny, ale mzdy zůstaly stejné. To je hlavní problém,“ dodal.

Krymský poloostrov se před časem opět dostal do zpráv poté, co ruský prezident Vladimir Putin obvinil Ukrajinu, že poslala přes hranici narušitele, kteří měli poškodit tamní průmysl. [celá zpráva]

Místní to ale vidí jinak, podle nich jim škodí hlavně zanedbávání ze strany Moskvy.

Armjansk leží poblíž hranice, kde údajní vetřelci měli působit. Kyjev odmítá, že by tam došlo k jakémukoliv konfliktu a viní Rusy, že si celou historku vymysleli, aby měli záminku pro zahájení další vojenské akce proti Ukrajině.

Ceny ruské, mzdy poloviční

V městě se nachází metalurgická továrna produkující titan, v níž pracuje čtvrtina ze zdejších 20 tisíc obyvatel. Ani když byl Krym ukrajinský, nebyl Armjansk bůhvíjak prosperujícím městem, ale zboží a služby byly finančně dostupné a dělníci z továrny si mohli alespoň občas vyhodit z kopýtka. Ta doba je ale pryč poté, co Kyjev zablokoval dodávky zboží a ceny vystřelily vzhůru.

Připojili jsme se k Rusku a to se na nás vykašlalo
dělník Jevgenij

„Můžu nakupovat jen potraviny, s oblečením je to složitější,“ řekl Pavel, technický pracovník, který podle svých slov pobírá mzdu ve výši 17 tisíc rublů (zhruba 6400 Kč). To je jen polovina průměrného příjmu v Rusku. „Pod Ukrajinou by to stačilo, protože ceny byly nižší. Jsem v šoku. Můj plat se zasekl, ale všechno stoupá na ceně,“ zlobí se.

Agentura vyzpovídala další tři zaměstnance továrny, podle nich laboratorní asistent bere pouhých 10 tisíc rublů (asi 3700 Kč), zatímco manažer technického oddělení dostává 21 tisíc rublů (zhruba 7900 Kč).

Rusko buduje most, který má Krym spojit s kontinentální částí země. Zásobování oblasti prostřednictvím kamiónů by podle předpokladů mělo snížit tamní ceny, ovšem první auta po mostě přejedou nejdříve v roce 2018.

Medvěděv: Nemáme peníze, vydržte

Moskva zařadila Armjansk mezi tři stovky ruských měst, které potřebují státní investice k diverzifikaci hospodářství. Krymský ministr hospodářství ale na dotaz Reuters uvedl, že zatím nebyly představeny žádné projekty. Rusko oznámilo, že chce do Krymu investovat do roku 2020 kolem 680 miliard rublů (251 miliard korun), které mají doplnit další miliardy na platy učitelů, lékařů a státních zaměstnanců. Důchodci, zaměstnanci státu a lidé pracující v cestovním ruchu očekávali po anexi výrazné zlepšení finanční situace. Místo toho sledovali, jak rubl ztratil polovinu své hodnoty k dolaru v důsledku pádu cen ropy a západních sankcí.

Prostě nemáme peníze... vydržte
ruský premiér Dmitrij Medvěděv

V květnu obletěly internet záběry ruského premiéra Dmitrije Medvěděva, který při návštěvě Krymu čelí kritice ženy stěžující si na špatné životní podmínky krymských důchodců. „Na Krymu není možné vyjít s důchodem, ceny jsou šílené... Co je osm tisíc? Nicotná částka,“ vyčinila žena předsedovi vlády.

Medvěděvova odpověď se pak dostala do hitparády nejsdílenějších a nejvysmívanějších výroků na sociálních sítích: „Prostě nemáme peníze... vydržte.“

Turisté zmizeli

Prezident Putin minulý rok prohlašoval, že Krym bude, coby oblíbená černomořská destinace s příjemným klimatem a zajímavou historií, turisticky ziskovou destinací. Moskva podle něj připravovala kroky k přilákání zahraniční klientely. Nicméně anexe v první řadě odřízla poloostrov od ukrajinských dovolenkářů, kteří tam cestovali vlakem. Ruští turisté, kteří se tam musí dopravovat letecky, jejich úbytek zdaleka nevykompenzovali. Za ukrajinské éry přivítal Krym šest miliónů turistů ročně, píše Reuters s odvoláním na oficiální statistiky. Počty návštěvníků po anexi prudce klesly.

„Když jsme byli pod Ukrajinou, bylo tu víc lidí. Sotva se dalo prodrat davem,“ popisuje znuděný číšník na terase restaurace nazvané Evropa ležící u moře v oblíbeném letovisku Jevpatoria.

Podle servírky Natálie z nedalekého podniku Dulber zákazníci mnohem méně utrácejí: „Lidi jsou teď opatrní s utrácením, objednají si jen minimum a nechávají menší spropitné.“ Návštěvníky z Ruska podle ní vysoké ceny na Krymu šokují. „Ale nás samotné taky,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám