Hlavní obsah

U Eiffelovky vyrostl velký ruský pravoslavný chrám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru Paříže se ve středu dostavěl velký pravoslavný chrám, o který před lety požádala Francii ruská církev a Kreml. Slavnostní otevření chrámu vysokého 37 metrů s pěti pozlacenými kopulemi se plánuje v polovině října, uvedla francouzská média. Projekt financovala Moskva.

Foto: Reuters

Eiffelova věž v Paříži

Článek

O výstavbu chrámu požádala při návštěvě francouzské metropole na podzim roku 2007 tehdejší hlava ruské pravoslavné církve, patriarcha Alexis II., a žádost podpořil i ruský prezident Vladimir Putin.

Levicový starosta Paříže Bertrand Delanoë to tehdy odmítl s tím, že by to narušilo vzhled metropole. Tehdejší pravicový prezident Nicolas Sarkozy ale žádost podpořil.

Pravoslavný chrám v Paříži. Tady máte. Hotovo. Poslední žárovka je na místě.

Francouzské úřady umožnily, aby ruský stát v roce 2010 koupil za 70 miliónů eur (1,9 miliardy Kč) pozemek o rozloze 4000 metrů čtverečních v blízkosti Eiffelovy věže v místě, které je jinak podle médií chráněné striktními pravidly, jež platí pro architekturu a památky města nad Seinou.

Kromě chrámu bude mít nově vybudované "duchovní a kulturní centrum ruské pravoslavné víry" také dvojjazyčnou školu a faru a bude nabízet kulturní služby od ruské ambasády v Paříži.

Reklama

Výběr článků

Načítám